Historisk arkiv

10 prosent-regelen gir bolig til vanskeligstilte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Bestemmelsen gir det offentlige rett til å eie inntil 10 prosent av boligene i borettslag og sameier

Pressemelding

Nr.: 46/2001
Dato: 02.04.2001

10 prosent-regelen gir bolig til vanskeligstilte

- 10 prosent-regelen er godt kjent og spesielt storbykommunene bruker den aktivt for å skaffe boliger til vanskeligstilte i boligmarkedet sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad. Bestemmelsen gir det offentlige rett til å eie inntil 10 prosent av boligene i borettslag og sameier.

En undersøkelse Byggforsk har utført for Kommunal- og regionaldepartementet viser at storbykommunene mener regelen er avgjørende når det gjelder mulighetene for å skaffe kommunale boliger. En fjerdedel av alle kommuner med mer enn 50 000 innbyggere tror regelen vil få betydning etter hvert.

I noen kommuner - hovedsakelig de som har benyttet 10 prosent-regelen - har boligbyggelaget og kommunen opprettet samarbeidsutvalg slik det ble lagt opp til ved lovendringen. Hensikten med samarbeidsutvalg skal være å unngå problemer som kan oppstå med oppfølging av leietakerne i kommunale leiligheter. 85 prosent av boligbyggelagene sier at samarbeidet fungerer godt. Blant borettslagene og sameiene mener nesten halvparten at kommunen er for dårlig til å følge opp sine leieboere.

- Jeg oppfordrer kommunene til tettere samarbeid med boligbyggelagene, borettslagene og sameiene for å få til et bedre samarbeid, sier statsråden.

10 prosent-regelen ble vedtatt som en endring i eierseksjonsloven med virkning fra 1. januar 1998 og i borettslagsloven med virkning fra 1. januar 1999. Regelen gir kommuner, fylkeskommuner og staten, eller selskaper som er eid av det offentlige, rett til å eie inntil 10 prosent av boligene i borettslag og sameier.

Hensikten med lovendringen var å sikre kommunene tilgang til utleieboliger for vanskeligstilte grupper og ønsket om en større integrering av kommunale utleieboliger i bomiljøene.