Historisk arkiv

4-ukers frist for å avgjøre vanlige byggesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Enklere lov- og regelverk. Standardiserte og reduserte krav til dokumentasjon. Bruk av Internett og data både på søkersiden og i saksbehandlingen. - Dette skal forenkle arbeidet med å søke om å få tillatelse i byggessaker og gi grunnlag for raskere saksbehandling i kommunene.

Pressemelding

Nr.: 88/2001
Dato: 05.07.2001

Sylvia Brustad om framtida:

4-ukers frist for å avgjøre vanlige byggesaker

- Enklere lov- og regelverk. Standardiserte og reduserte krav til dokumentasjon. Bruk av Internett og data både på søkersiden og i saksbehandlingen. - Dette skal forenkle arbeidet med å søke om å få tillatelse i byggessaker og gi grunnlag for raskere saksbehandling i kommunene. Dette er kommunal- og regionalminister Sylvia Brustads program for en ”Bygningspolitikk for framtida”, som ble presentert på en pressekonferanse i Oslo i dag. - Flere saker skal behandles og avgjøres i løpet av fire uker.

Kommunalministeren vil til høsten nedsette et utvalg til høsten som skal gå gjennom bygningslovgivningen for å få til en enklere, raskere og mer forutsigbar byggesaksbehandling i kommunene. Utvalget skal også vurdere hvordan man skal kunne styrke kvalitetskravene til bygg og anlegg og hvordan man skal oppnå en bedre samordning av offentlige interesser i plan- og byggesaker. – Vi må kunne vedta plansak og byggesak samlet, sier statsråden.

Med programmet ”Bygningspolitikk for framtida” avgir kommunalminister Sylvia Brustad sin bygningspolitiske viljeserklæring. Bygningspolitikken er det offentliges befatning med bygge- og anleggsvirksomheten, og programmet som er utarbeidet tar for seg de oppgaver som må løses framover.

Brustad utfordrer alle aktørene i plan- og byggesaker til å samarbeide om en bygningspolitikk for framtida – både staten, kommunene og utbyggere blir utfordret på en rekke konkrete områder.

Bakgrunnen for statsrådens initiativ er at det i dag er for lav kvalitet og for dårlig tilgjengelighet i mange bygninger og bygningsmiljøer, for lav utnyttelse av arealer i byer og tettsteder og for omstendelig og uforutsigbar byggesaksbehandling i mange kommuner. Dette ønsker hun å gjøre noe med.

- Byggesaksbehandlingen må forbedres. I mange kommuner går det svært bra, men forskjellene mellom kommunene er for store, og mange kommuner bruker alt for lang tid og krever for mye dokumentasjon i byggesakene. Vi må ha regler som kan redusere forskjellene og gi enklere og mer forutsigbar saksbehandling for alle.

Kommunalministeren vil derfor foreslå flere lovendringer som sendes på høring i høst og deretter kan legges fram for Stortinget. - Det viktigste av disse forslagene – sett fra brukernes side - er å innføre generelle tidsfrister for kommunal byggesaksbehandling. I tillegg vil vi foreslå en del andre forenklinger, sier hun. - Det vil bli nedsatt et lovutvalg som skal gå gjennom hele byggesaksregelverket i plan- og bygningsloven.

Kommunalministeren peker også på andre forhold. Utvikling av elektronisk byggesaksbehandling, standardisering av blanketter og krav, kompetansehevning og bedring av rutiner både i bransjene og i kommunene er eksempler på dette.

Kommunalministeren er svært opptatt av kvalitet i det bygde miljøet. - Bygninger har lang levetid og er ett av de klareste uttrykk for langsiktig tenkning og tro på framtida. Bolig- og byggesektoren veier tungt i miljøsammenheng og må bidra til å utvikle et mer bærekraftig samfunn, sier kommunalministeren. Hun ønsker at Husbanken skal finansiere flere miljøvennlige boliger med god tilgjengelighet. Det er også svært viktig for statsråden å gjøre en innsats når det gjelder de dårligste boligeiendommene i Oslo, Bergen og Trondheim – spesielt når det gjelder sanitærforhold og brannsikkerhet.

Staten skal legge større vekt på byggeskikk. Estetikken bør fremheves i planlegging og byggesakene. Her må kommunene være bevisste, men det kreves også bevisste holdninger og aktiv innsats fra så vel arkitekter og entreprenører som eiendomsutviklere, sier kommunalminister Sylvia Brustad.

Brosjyren "Bygningspolitikk for framtida" (rein tekstutgave)