Historisk arkiv

Endringer i inntektssystemet gir jevnere inntektsfordeling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 58/2001
Dato: 11.05.2001

Kommuneproposisjonen for 2002:

Endringer i inntektssystemet gir jevnere inntektsfordeling

Regjeringen foreslår flere endringer i inntektssystemet for kommunene. Det foreslås at det ekstraordinære skjønnet bortfaller, bedre dekning til drift av grunnskolen, opptrapping av skatteandelen og økt trekk for skattesterke kommuner. I dag er det store forskjeller i det lokale velferdstilbudet til folk. Den viktigste årsaken er forskjeller i inntektsnivå mellom kommunene.

- Regjeringens forslag vil føre til mindre ulikheter i det kommunale tjenestetilbudet. Det bør ikke være store forskjeller i tilbudet alt etter hvor folk bor, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

- Folkerike kommuner med skatteinntekter under 110 prosent av landsgjennomsnittet vil tjene på den foreslåtte omleggingen. Kommuner med skatteinntekter under 110 prosent som får et vesentlig tap, vil i hovedsak få dette tapet dekket gjennom en økning i det ordinære skjønnet, sier Brustad.

Ved omleggingen av inntektssystemet i 1997 ble det gitt kompensasjon til dem som tapte på omleggingen. Kompensasjon ble gitt gjennom regionaltilskudd og ekstraordinært skjønn. Regjeringen forslår å avvikle ordningen med ekstraordinært skjønn over en 5 års-periode.

Regionaltilskuddet anses å være et hensiktsmessig virkemiddel i regionalpolitikken, og Regjeringen foreslår derfor å videreføre dette.

Regjeringen foreslår to nye bosettingskriterier i inntektssystemet fra 2002. Innføring av disse kriteriene innebærer en forbedring av inntektssystemet når det gjelder dekning av kostnader til drift av grunnskolen.

Regjeringen tar sikte på en opptrapping av skatteandelen. Økning av skatteandelen er påbegynt alt i år, og vil fortsette fram til den er 50 prosent i 2006.

Regjeringen foreslår økt utjevning av kommunenes skatteinntekter. I dag trekkes kommuner som har skatteinntekt over 140 prosent av landsgjennomsnittet for 50 prosent av inntektene som overstiger denne grensen. Regjeringen foreslår at trekkgrensen settes ned til 130 prosent. Dette vil gi en gevinst for alle kommuner med skatteinntekter under 130 prosent av landsgjennomsnittet, og vil bidra til jevnere inntekter mellom kommunene.