Historisk arkiv

Enklere arbeidsinnvandring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Norge trenger å rekruttere mer kvalifisert arbeidskraft fra utlandet i årene framover. Regelverket for arbeidsinnvandring må være mer fleksibelt og saksbehandlingstida for søknader om arbeidstillatelse kortere for å få til dette, sier statsrådene Brustad og Kosmo.

Pressemelding

Nr.: 39/2001
Dato: 21.03.2001

Enklere arbeidsinnvandring

- Norge trenger å rekruttere mer kvalifisert arbeidskraft fra utlandet i årene framover. Regelverket for arbeidsinnvandring må være mer fleksibelt og saksbehandlingstida for søknader om arbeidstillatelse kortere for å få til dette. Vi kommer derfor til å følge opp forslagene til forenkling og oppmyking av regelverket, som jeg har fått fra en arbeidsgruppe ledet av statssekretær Øystein Mæland, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad og arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo.

Det er økende internasjonal konkurranse om de best kvalifiserte arbeidstakerne, for eksempel innenfor IKT og helse. Myndigheter og arbeidsgivere i privat og offentlig sektor må legge forholdene til rette på flere områder for at vi skal rekruttere flere arbeidsinnvandrere til Norge. Et viktig bidrag fra myndighetenes side er et fleksibelt regelverk, enkle prosedyrer og rask saksbehandling.

Som et svar på disse utfordringene og på kritikk av gjeldende regelverk fra ulike hold, ble det før jul satt i gang et arbeid med sikte på forenkling og oppmyking av regelverket for arbeidsinnvandring. Åtte departementer har vært involvert i arbeidet, som også bygger på en rekke gode forenklingsforslag som UDI har lagt fram.

Regjeringen foreslår derfor:

  1. Arbeidsgiver med forretningssted i riket får anledning til å søke om arbeidstillatelse på vegne av arbeidstaker.
  2. Utenriksstasjoner gis økt myndighet til å behandle visumsøknader når virkningene av norsk inntreden i Schengen-samarbeidet er avklart.
  3. Enkelte utenriksstasjoner kan som en prøveordning gis myndighet til å innvilge spesialistarbeidstillatelser, med samme forbehold om virkninger av Schengen.
  4. Det kan innvilges tre måneders jobbsøkervisum til fagutdannete/spesialister som ønsker å se etter arbeid i Norge.
  5. Adgangen for personer med lovlig opphold til å søke førstegangs arbeidstillatelse fra Norge utvides.
  6. Mulighetene til innreise før arbeidstillatelse foreligger, utvides.
  7. Vilkårene for foreløpig arbeidstillatelse forenkles, og myndighet til å innvilge slik arbeidstillatelse overføres fra UDI til politiet.
  8. Det fastsettes årlig et tak for hvor mange spesialister/fagutdannete som kan innvilges arbeidstillatelse uten en individuell arbeidsmarkedsmessig vurdering av søknaden. Ordningen gjelder generelt for fagutdannet arbeidskraft.
  9. Bestemmelsen om såkalt karantenetid i fem år for personer som har hatt oppholdstillatelse i studieøyemed, oppheves.

UDI vil allerede i vår sette i verk forenklinger innenfor de fullmakter og regler vi har i dag. Departementet vil på sin side utforme nye forskriftsbestemmelser og – der det er nødvendig – lage forslag til lovbestemmelser som må forelegges Stortinget.