Historisk arkiv

Informasjonssatsing om samer og om samiske forhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Stortingsmelding nr. 55 (2000-2001) Om samepolitikken

Pressemelding

Nr.: 113/2001
Dato: 17.08.2001

Stortingsmelding nr. 55 (2000-2001) Om samepolitikken

Informasjonssatsing om samer og om samiske forhold

Regjeringen vil iverksette en informasjonssatsing om samer og om samiske forhold.
Det går fram av Stortingsmelding nr. 55 (2000 2001) Om Samepolitikken, som kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad presenterte på en pressekonferanse i Gutu i Engerdal - den sørligste kommunen i landet med tradisjonell samisk bosetning - 17. august.

- Det er mye ugjort når det gjelder informasjon om samer og om samisk kultur. Myndighetene har fortsatt mye å ta igjen etter den lange perioden med fornorskningspolitikk som i realiteten varte helt frem til 1960-tallet, sier Sylvia Brustad som også er ansvarlig for samepolitikken. - Informasjonsarbeidet må foregå kontinuerlig og ha både et kortsiktig og et langsiktig perspektiv, fortsetter hun.

Det skal etableres et kompetansesenteret for urfolksrettigheter i Kautokeino. Det vil bli finansiert av Kommunal- og regionaldepartementet og Utenriksdepartementet. Regjeringen ønsker spesielt å informere mer om menneskerettigheter som har betydning for urfolk, og vil utgi et informasjonshefte om ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater. Dette er den eneste internasjonale konvensjonen som direkte omhandler vern av urfolk.

- Kunnskapsformidling om samenes kultur og historie - både til samer og til majoritetsbefolkningen - er en viktig oppgave som lokale og sentrale myndigheter må gripe fatt i, sier statsråden. Regjeringen vil utarbeide undervisningsmateriale, både for grunnskolen og i videregående opplæring, som skal bidra til å skape gjensidig respekt, toleranse og forståelse mellom samer og nordmenn.
- Regjeringen vil nedsette en tverrdepartemental arbeidsgruppe, med deltakelse fra Sametinget, som skal utarbeide forslag til flere informasjonstiltak om samer og om samiske forhold, sier Brustad.

- Ungdomskonferansen om rasisme og diskriminering, som ble arrangert av Sametinget tidligere i år, er et eksempel på et svært positivt arrangement som bidro til å sette fokus på - og forhåpentligvis øke kunnskapene om - holdninger til det samiske", avslutter statsråden.

Stortingsmelding nr. 55 (2000-2001) Om samepolitikken