Historisk arkiv

Innstilling fra Utvalget for tarifforhandlingssystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 45/2001
Dato: 02.04.2001

Innstilling fra Utvalget for tarifforhandlingssystemet

Kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad har i dag mottatt innstillingen ”Vårens vakreste eventyr…?” fra Utvalget for tarifforhandlingssystemet. Innstillingen tar for seg ulike sider ved dagens system for lønnsforhandlinger.

- Jeg ser frem til å sette meg nærmere inn i innstillingen, sier Sylvia Brustad.

Utvalget har vurdert ulike forhold i tilknytning til systemet for lønnsforhandlinger. Blant annet har meglingsreglene i arbeidstvistloven fått stor oppmerksomhet, og utvalget foreslår her enkelte endringer. Det er i utgangspunktet enighet om at riksmeglingsmannen bør ha rett til å pålegge en organisasjon å holde uravstemning over meglingsforslag før streik, men noe ulikt syn på om denne retten skal gjelde generelt eller begrenses til bestemte tariffområder. Utvalget er også delt i synet på om den adgangen riksmeglingsmannen i dag har til å koble resultatet for flere avstemninger kan opprettholdes.

Utvalget for tarifforhandlingssystemet ble oppnevnt i mai 1999. Alle de største organisasjonene i arbeidslivet har vært representert i utvalget, også representanter fra kommunal og statlig sektor. I tillegg har utvalget hatt en nøytral leder, Ingse Stabel. Myndighetene har ikke vært representert i utvalget annet enn som statlig arbeidsgiver. Hovedformålet med utvalget har vært at arbeidslivets parter i fellesskap skulle komme frem til en felles oppfatning av lønnsoppgjøret og av hva som eventuelt burde endres.

NOU 2001: 14 "Vårens vakreste eventyr…?"