Historisk arkiv

Kommuner og fylkeskommuner får økt frihet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Det er fastsatt forskrift om kommuners og fylkeskommuners finansforvaltning.

Pressemelding

Nr.: 35/2001
Dato: 07.03.2001

Finansforvaltning:
Kommuner og fylkeskommuner får økt frihet

Kommunal- og regionaldepartementet har fastsatt forskrift om kommuners og fylkeskommuners finansforvaltning. Forskriften innebærer blant annet at man opphever dagens forbud mot å oppta lån eller foreta plasseringer i annen valuta enn norske kroner.

Ved endringen av kommuneloven i juni 2000 ble det tatt inn en egen bestemmelse i loven om kommuners finansforvaltning. Loven pålegger kommuner og fylkeskommuner å vedta et reglement som skal angi hvordan kommunens finansielle midler og lånegjeld skal forvaltes. Forvaltningen skal skje slik at man unngår vesentlig risiko. Kommunen skal videre innrette sin finansforvaltning slik at god avkastning oppnås, samtidig som betalingsforpliktelser kan overholdes.

De forskrifter som nå er fastsatt utfyller lovbestemmelsene. Forskriften gir kommuner og fylkeskommuner frihet til å nytte de instrumenter som er tilgjengelige på finansmarkedet, så lenge det tas tilstrekkelig hensyn til lovens overordnede krav om å unngå vesentlig risiko. Kommuner og fylkeskommuner får dermed større frihet på dette området enn hva for eksempel pensjonskasser har.

Bruk av mange typer finansielle instrumenter innebærer risiko for at midler kan gå tapt. Departementet har derfor tatt inn bestemmelser i forskriften som skal bidra til at forvaltningen skjer på en mest mulig forsvarlig måte. Det er også tatt inn bestemmelser i forskriften som slår fast at kommunestyret/fylkestinget må klargjøre graden av risiko kommunen/fylkeskommunen er villig til å ta samt andre vesentlige forhold. Kommunens administrasjon skal drive den løpende finansforvaltningen innenfor rammer som blir fastsatt av kommunepolitikerne.

Forskriften i fulltekst (lenken er deaktivert).