Historisk arkiv

Kompetansesenter for urfolks rettigheter etableres i Kautokeino

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen har besluttet å etablere kompetansesenteret for urfolks rettigheter i Kautokeino.

Pressemelding

Nr.: 40/2001
Dato: 22.03.2001

Kompetansesenter for urfolks rettigheter etableres i Kautokeino

Regjeringen har besluttet å etablere kompetansesenteret for urfolks rettigheter i Kautokeino. Dette er i tråd med anbefalingene fra Sametinget og de sentrale aktørene i det samiske miljøet.

Forslaget om å etablere dette senteret ble fremmet i stortingsmelding nr. 21 (1999-2000) Menneskeverd i sentrum - handlingsplan for menneskerettigheter.

Det er behov for et kompetansesenter for urfolks rettigheter for å øke kunnskapen om denne delen av menneskerettighetene i Nord-Norge og i landet for øvrig, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad. - Ved valg av lokalisering har regjeringen lagt vekt på at senteret vil kunne dra nytte av og styrke de samiske kunnskapsmiljøene i Kautokeino, og på uttalelsene fra Sametinget og andre samiske institusjoner. Men det viktigste er at urfolkssenteret utvikles og drives av urfolk selv, sier kommunal- og regionalministeren.

Senterets hovedoppgave vil være å samle dokumentasjon og bygge opp spisskompetanse på spørsmål knyttet til urfolks rettigheter i nasjonal og internasjonal sammenheng. En annen viktig oppgave vil være å gi tilrettelagt informasjon om urfolkstema til skoleverket og andre som har behov for det. Dette forutsetter nær tilknytning til de etablerte forskningsmiljøene, men senteret skal ikke drive egen forskning.

Kommunal- og regionaldepartementet vil sette i gang et prosjekt for å forberede etableringen av senteret.