Historisk arkiv

Mellom 3 og 3,5 milliarder kroner mer i inntekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 57/2001
Dato: 11.05.2001

Kommuneproposisjonen for 2002:

Mellom 3 og 3,5 milliarder kroner mer i inntekter

Regjeringen foreslår en reell økning på mellom 3 og 3,5 milliarder kroner i kommunesektorens totale inntekter i 2002. Av den samlede økningen kommer om lag halvparten som frie inntekter. Det skal bygges 10 000 nye barnehageplasser og foreldrebetalingen skal reduseres.

Øremerkede tilskudd på i alt 3,6 milliarder kroner legges inn i rammetilskuddet. 76 prosent av kommunesektorens inntekter kommer da som frie inntekter neste år, mot 70 prosent i år.

- Det er viktig for oss både å bedre økonomien i kommunesektoren og samtidig sikre at den får handlefrihet til å styrke velferdstilbudet for oss alle. Regjeringens kommuneopplegg er derfor et godt opplegg for de som bruker kommunale tjenester som barnehager, skoler og eldreomsorg, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

For 2002 vil Regjeringen satse 1 milliard kroner ekstra til barnehager. Pengene skal brukes til å bygge 10 000 flere barnehageplasser og øke det statlige driftstilskuddet slik at foreldrebetalingen kan reduseres enda mer enn i 2001.

Handlingsplanen innen eldreomsorgen sluttføres neste år med 6 200 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Av den samlede inntektsøkningen er om lag 500 millioner kroner avsatt til dette.

Regjeringen vil bidra til satsing på skolelokaler og skoleanlegg. Formålet er å få en god pedagogisk tilpasning av opplæringen. Veksten i frie inntekter vil gi rom for økte utgifter til skolesektoren, for eksempel til dekning av økte renter og avdrag knyttet til investeringer i skolelokaler.