Historisk arkiv

Minoriteter også blant samene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Stortingsmelding nr. 55 (2000-2001) Om samepolitikken

Pressemelding

Nr.: 112/2001
Dato: 17.08.2001

Stortingsmelding nr. 55 (2000-2001) Om samepolitikken

Minoriteter også blant samene

- De fleste vet at vi har et urfolk i Norge som heter samer, men få vet at det finnes flere mindre grupper blant samene som har egne språk som til dels er svært forskjellige fra den nordsamiske hovedspråket, sier kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

Sørsamene er en av disse gruppene og de har et tale- og skriftspråk som er svært ulikt de andre samiske språkene.

I tillegg til sørsamer og nordsamer, finnes det også østsamer/skoltesamer, lulesamer og enkelte med pitesamisk tilhørighet i Norge.

- Regjeringen mener at enkelte av de mindre gruppenes behov, bare kan bli møtt gjennom særtiltak, for eksempel når det gjelder språk, kultur og utdanning. Myndighetene legger derfor stor vekt på å bevare og utvikle sørsamisk, østsamisk/skoltesamisk og lulesamisk språk og kultur. En aktiv offentlig virkemiddelbruk, spesielt knyttet til de mindre samiske gruppene, vil bidra til å styrke det kulturelle mangfoldet i det samiske samfunnet, sier Sylvia Brustad.

Regjeringen vil, i tilknytning til Samerettsutvalgets videre arbeid, sørge for at lule- og sørsamiske sedvaner og rettsoppfatninger blir utredet. Videre vil regjeringen bidra til at det utvikles undervisningsmateriell på sørsamisk, østsamisk/skoltesamisk og lulesamisk. Regjeringen vil også vurdere nordiske, grenseoverskridende tiltak og samarbeidsprosjekter som kan bidra til å styrke og utvikle østsamenes/skoltesamenes språk-, kultur- og næringsgrunnlag.

Stortingsmelding nr. 55 (2000-2001) Om samepolitikken