Historisk arkiv

Sylvia Brustad åpnet Utlendingsnemnda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 03/2001
Dato: 08.01.2001

Sylvia Brustad åpnet Utlendingsnemnda

Den nye Utlendingsnemnda hadde mandag 8. januar sin offisielle åpningsmarkering for de om lag hundre ansatte og for innbudte gjester fra humanitære organisasjoner og berørte departementer. – Jeg håper etableringen av Utlendingsnemnda vil bidra til større aksept for vedtakene, både blant søkerne og folk flest, sa kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad.

En nemnd som klageinstans i utlendingssaker har sin historie helt tilbake til et utvalg nedsatt i 1994. Saken var første gang oppe i Stortinget i 1996.

- Det er foretatt viktige endringer i forhold til det opprinnelige forslaget om en utlendingsnemnd. Blant annet ble humanitære organisasjoner som arbeider med innvandrings- og flyktningspørsmål, invitert til å foreslå nemndmedlemmer. Først og fremst ble dette gjort fordi vi ønsker en grundig og bred behandling av sakene, men også for å sikre større tillit til vedtakene som nemnda fatter, sa Brustad.

Statsråden understreket hvilke store utfordringer nemnda står overfor. Hun nevnte tilstrømningen av asylsøkere, det store antallet restansesaker som ble overført fra Justisdepartementet, målene knyttet til kortere saksbehandlingstid og at systemet nemnda skal arbeide etter er nytt og uprøvd.

Med henvisning til hva hun visste om medarbeidernes kompetanse og arbeidskapasitet, regnet Brustad med at nemnda ville klare å løse utfordringene, og hun lovet at hun selv og departementet skal gjøre hva de kan for å legge forholdene til rette. Direktøren i nemnda kvitterte for tilliten:

- Vi har fått en krevende oppgave med svært ambisiøse mål. Men store forventninger utenfra samsvarer godt med de forventninger en pionervirksomhet skal ha til seg selv. Slik er det også med oss. Likebehandling, rettssikkerhet og effektiv saksbehandling er varen, og vi skal gjøre alt vi kan for å levere god kvalitet til rett tid, sa direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda.

Kontaktpersoner i Utlendingsnemnda:

Direktør Terje Sjeggestad, tlf. 210 85010, mobiltlf. 900 55384
Informasjonssjef Bjørn Lyster, tlf. 210 85014, mobiltlf. 415 70246


Direktør Terje Sjeggestad og kommunal og regionalminister Sylvia Brustad åpnet 8. januar Utlendingsnemnda som skal behandle klager over Utlendingsdirektoratets vedtak i asyl- og andre utlendingssaker som hører inn under utlendingsloven.