Historisk arkiv

Vedrørende pågripelser av utlendinger i julehelgen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Biskop Ole Christian Kvarme
Postboks 403
1601 Fredrikstad

Oslo, 14. desember 2000

Vedrørende pågripelser av utlendinger i julehelgen

Jeg viser til Deres brev 22.11.2000 med anmodning om "juleamnesti" for en kroatisk familie.

I julehelgen er politiet normalt svært tilbakeholdende med å pågripe utlendinger og sende ut utlendinger som ikke har lovlig opphold. Dette bl a fordi bemanningssituasjonen ikke tilsier at slike oppdrag prioriteres.

Med bakgrunn i dette har departementet meddelt politiet de siste årene at det ikke skal foretas pågripelser disse tilfellene i julehelgen. De fleste utlendinger som oppholder seg her, og som ikke har forlatt landet i henhold til et vedtak, er ikke i skjul eller kirkeasyl. Det er primært denne gruppen ordningen er rettet mot. Fordi det er lite hensiktsmessig å sondre mellom de ulike tilfeller av ulovlig opphold, omfattes også utlendinger som er i skjul eller har gått i kirkeasyl. Dette er, og har heller ikke vært, en begunstigende særordning for kirkeasylanter.

Jeg presiserer ellers at kirkeasyl ikke er noe rettslig begrep og er heller ikke politisk akseptert som en slik ordning. Det er utelukkende av hensyn til den kirkefreden kirken selv har påberopt, at man som hovedregel ikke henter kirkeasylanter ut av kirkene, på tross av at kirkeasylantene bryter reglene i utlendingsloven.

Politiet vil også i år bli meddelt at det ikke skal foretas pågripelser av utlendinger i perioden fra 24.12.00 kl. 12.00 til 27.12.00 kl. 20.00.

Har utlendingen begått straffbare handlinger etter andre lover enn utlendingsloven, vil pågripelse likevel kunne skje.

Kopi av dette brevet er sendt biskop Gunnar Stålsett.

Med vennlig hilsen

Sylvia Brustad