Historisk arkiv

Morgendagen åpner seg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Åpningsinnlegg på arrangementet "Tusen tanker under tak" på Hamar 16. juni.

Statssekretær Audun Tron

Morgendagen åpner seg

Åpningsinnlegg på arrangementet "Tusen tanker under tak" på Hamar 16. juni 2000.

Fremtiden tilhører ungdommen

Det er en glede å få åpne andre dag på arrangementet Tusen tanker under tak! Mitt håp er at arrangementet vil bidra til å avlive oppfatningen av hedmarkingen som en traust og lite kreativ person, og ikke minst at arrangementet vil bidra til å vise alle mulighetene for den som tør og vil.

Tittelen som er valgt for mitt innlegg er morgendagen åpner seg. Morgendagen tilhører dere som er unge i dag. Ungdom stiller ofte spørsmål ved forhold i samfunnet. Til tider kan det oppfattes som både opprørsk og upassende, men samfunnet har behov for et ungt korrektiv. Skal vi få til endringer til det bedre, er det helt nødvendig at noen stiller spørsmål, og har forslag til andre måter å gjøre ting på.

Ungdom er morgendagens arbeidskraft, og dere vil i stor grad påvirke samfunnsutviklingen de neste årene. Hva ungdom ser på som viktige verdier, vil ha stor betydning for bosetting og næringsutvikling også her i Hedmark.

Fremtidige utfordringer

Noen har sagt at det eneste sikre en kan si om morgendagen, er at den kommer. Det er riktig at mye er usikkert, men vi vet en del. Blant annet vet vi at verden forandrer seg raskere enn før. Konsekvensen er at både vi og omgivelsene er i forandring, og at hver enkelt må bli flinkere til å møte disse endringene. Flere må bli entreprenører. En entreprenør er en person som tar risiko, bryter barrierer, og har evne til å handle. Med andre ord en person med mot, vilje og ansvar til å gjøre noe med sin egen situasjon. Dette er viktige egenskaper, som alle kan utvikle, og som får stor betydning for hvilke valgmuligheter en står overfor. Entreprenøregenskaper gir trygghet til å møte nye utfordringer. I tillegg vet vi at det vil bli et behov for å etablere mange ny bedrifter i årene som kommer. Det er en stor utskifting av bedrifter i næringslivet. Økonomer regner med at i løpet av de neste 20 år vil cirka halvparten av omsetning og sysselsetting komme fra bedrifter som ikke eksisterer i dag. Det betyr at for omtrent halvparten av dere som er unge i dag, er den fremtidige arbeidsplassen enda ikke skapt. Konsekvensen blir at mange må etablere sin egen arbeidsplass. Å være en entreprenør i betydning nevnt over er en nødvendig forutsetning for å ta skrittet og etablere sin egen virksomhet.

Mange unge har ofte lite kunnskap om de mulighetene som finnes i arbeidsmarkedet i sitt nærområde, og synes derfor det er vanskelig å finne ut hva de skal bli. Det er viktig at dere som er unge får mer kunnskap om de mulighetene som finnes i lokalsamfunnet. Mer samarbeid mellom skole og næringsliv kan gi dere som elever en mer spennende yrkesveiledning, og dere som bedriftsledere en mulighet til å komme i kontakt med ungdom.

Det er viktig at kontakten mellom ungdom og næringsliv fortsetter også etter at ungdommen har flyttet fra hjemstedet. Mange unge fra distriktene flytter fra hjemstedet når de er 16 år, og går på skole til de er nærmere 30. I disse årene er det mye som kan ha skjedd på hjemstedet eller i hjemfylket. Det er alt for mange unge som ikke får nødvendig informasjon om de mulighetene som finnes for arbeid og bosetting når de er ferdig utdannet. Dette må vi gjøre noe med!

Ungdomssatsing innenfor distrikts- og regionalpolitikken

Regjeringen har som mål å gjøre Distrikts-Norge attraktivt som bo- og arbeidssted for ungdom. Ungdom er derfor en viktig målgruppe i distrikts- og regionalpolitikken. For å kunne legge best mulig til rette for at ungdom skal få lyst og mulighet til å velge Distrikts-Norge som bo- og arbeidssted, må vi spørre ungdommen hva som er viktig for et fremtidig valg av bosted.

I vår satsing på ungdom, har samarbeid mellom skole og næringsliv fått en sentral plass. I dette arbeidet har nasjonale prosjekter som Distriktsaktiv skole og Foreningen Ungdomsbedrifter spilt en viktig rolle. Det er viktig at dere som er unge i dag, får kunnskap om næringsliv og bedriftsetablering gjennom hele utdanningsløpet og frem til en eventuell egen bedriftsetablering.

Kommunal- og regionaldepartementet har satt av midler til et eget etablererstipend for ungdom under 30 år. Alle som har planer om å etablere egen bedrift kan søke om etablererstipend, og det er mulig å få inntil 200 000 kroner. I tillegg har vi også ulike programmer, bl.a. ett hvor ungdom med høgskoleutdannelse kan få muligheten til å jobbe i en bedrift i ett år etter ferdig utdanning.

Som noen av dere kanskje er kjent med, har Hedmark og Oppland fått status som omstillingsfylker. Det betyr at de to innlandsfylkene skal arbeide aktivt for å snu utviklingen i Innlandet i en mer positiv retning. Omstillingsarbeidet går også under navnet Morgenlandet, hvor fokus er på fremtiden. I fremtiden vil dere som er unge i dag sitte i viktige stillinger og ha større ansvar for samfunnsutviklingen enn dere har i dag. Det er derfor positivt at dere gjennom prosjektet Tusen tanker tar tak får muligheten til å påvirke og komme med innspill på hvordan dere synes det bør være der dere ønsker å bo i fremtiden. Jeg håper dere også blir trukket med i omstillingsarbeidet i Hedmark og Oppland.

Helt til slutt vil jeg nevne en solskinnshistorie som jeg leste om i faxavisen her om dagen. Artikkelen var om ungdomsbedriften ITK Østerdalen som hadde vunnet landskonferansen for ungdomsbedrifter. Bedriften selger IT-tjenester og grafisk design, og holder til på Koppang i Østerdalen. I følge daglig leder vil ungdomsbedriften trolig videreutvikles til en ordinær bedrift i nærmeste fremtid, og daglig leder mener bedriften kan komme til å gi opptil 6 nye arbeidsplasser i Koppang.

Slike historier bør en gang for alle stikke hull på myten om giddesløs ungdom, og de gir meg troen på at det er mulig å etablere spenstige bedrifter også på mindre steder. Jeg håper dette eksemplet fra Hedmark kan være til inspirasjon for dere som ennå ikke vet hva dere skal bli når dere blir voksne!

Takk for oppmerksomheten!