Historisk arkiv

Prisutdeling BO 01 arkitektkonkurranse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Statssekretær Sverre Bugge, 3. april 2000.

Tale av statssekretær Sverre Bugge, 3.april 2000.

Statssekretær Sverre Bugge, Husbanken, 3.april 2000.

Prisutdeling BO 01 arkitektkonkurranse

Jeg har fått det ærefulle vervet å dele ut prisen for det beste norske hus til Den europeiske landsbyen på boligutstillingen i Malmø i 2001. Ideen om Den europeiske landsbyen ble født av det svenske boligministeriet og fikk tilslutning fra boligministrene i Europa. Derfor er det spesielt gledelig for meg, som representant for den politiske ledelse i kommunal- og regionaldepartementet, å stå her i dag. Norge var det første landet i Europa som forpliktet seg til å delta med et hus i landsbyen og kunne derfor velge den aller beste tomten i området. Vi er foreløpig også de eneste som har gjennomført en arkitektkonkurranse.

Den europeiske landsbyen skal flagge to viktige saker : god arkitektur og miljøvennlige, framtidsrettede boligløsninger. Begge deler er saker som Regjeringen er svært opptatt av. Departementet skal legge fram sin miljøhandlingsplan i forbindelse med budsjettet for 2001, og bolig- og byggsektoren vil utgjøre en sentral del i denne planen. Regjeringen skal også i løpet av våren legge fram en handlingsplan for arkitektur og design. Formålet med planen er å stimulere til økt bruk av god design og arkitektur i Norge, og vi håper også at planen skal bidra til økt satsing på eksport av arkitekttjenester til utlandet.

Den norske deltakelsen i Den europeiske landsbyen er et resultat av at mange gode krefter har trukket godt i spann. Husbanken har bidratt med finansiering av arkitektkonkurransen, ØkoBygg har påtatt seg sekretariatsansvaret for planlegging av den norske deltakelsen og Selmer Bolig AS står som byggherre. NAL har gjort en flott innsats i forbindelse med gjennomføringen av konkurransen, og mange arkitekter har kommet med kreative konkurranseforslag. Jeg vil takke alle parter for innsatsen.

Nå til hovedpunktet på dagsorden i dag, nemlig utdeling av ære, blomster og premier.

Juryen gir hedrende omtale til 3 prosjekter som alle har vist realistiske og gode løsninger og som har bidratt til at konkurransen kan karakteriseres som vellykket. Det gjelder:

  1. Prosjektet BO UTE – BO INNE ved Archus arkitekter ( blomster overrekkes)
  2. Prosjektet PÅ KANTEN ved DIV. A Arkitekter (blomster overrekkes)
  3. Prosjektet REAL REALITY ved sivilarkitektene Tordis Hoem og Morten Løvseth (blomster overrekkes)

Følgende to prosjekter er innkjøpt:

  1. Det første er prosjekt nr 2, VÅNINGSHUS. Dette er et arkitektonisk interessant prosjekt som stiller spørsmål ved tilvante forestillinger om materialvalg og boligkvaliteter. Ansvarlige er Eriksson Langdalen arkitekter as ved sivilarkitektene Hege Maria Eriksson og Erik Langdalen som sammen får en sjekk på 15 000 kr ( sjekk overrekkes)
  2. Det andre innkjøpte er prosjekt nr 19, ved navn 7. Dette reiser en omfattende diskusjon om utvikling av framtidas bolig, konstruksjoner, tekniske løsninger og arkitektonisk uttrykk. Ansvarlige er arkitektstudentene Andres Melsom, Atle Lenschow, Haakon Rasmussen, Halfdan Kjetland, Kjartan Murel, Svein Bjørnsvik og Tommie Wilhelmsen som sammen får en sjekk på 15 000 kr (sjekk overrekkes)

Det deles ut to 2. premier, hver på 45 000 kr

  1. Den ene går til prosjekt nr 12, PIANO NOBILE som viser funksjonelle, romlige og elegante løsninger. Ansvarlig er sivilarkitektene Solveig Strand og Jeanette Wikstrøm (vinnerteamet får overrakt sjekk)
  2. Den andre går til prosjekt nr 9, RELAX, som viser en maksimal utbygging av tomta med en arealeffektiv løsning med romlige kvaliteter. Ansvarlige er arkitekt mnal Andreas Poulsson og sivilarkitekt Marcus Pran (vinnerteamet får overrakt sjekk)

1. premie på 80 000 kr går til prosjekt nr 27, BYBOL. Konkurransens problemstillinger er i dette prosjektet ført fram til en klar og enkel løsning. Juryen anbefaler at dette prosjektet legges til grunn for oppføring av det norske huset på boligutstillingen i Malmø. Ansvarlig er sivilarkitekt Bjørn Larsen (vinneren får overrakt sjekk)

Til slutt vil jeg takke for den store interessen som er vist i forbindelse med arkitektkonkurransen og ser fram til å se vinnerforslaget i 1:1 på boligutstillingen i Malmø neste år.

Takk for meg