SIVA-nett-samling
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
Statssekretær Audun Tron, 3. april 2000.
Tale/innlegg | Dato: 06.04.2000
Tale av statssekretær Audun Tron, 3. april 2000.
Statssekretær Audun Tron, SIVA-nett-samling, Trondheim, 3. april 2000.
SIVA-nett-samling
Innledning
Jeg vil først få takke for invitasjonen til å delta på årets SIVA-nettsamling. Jeg skulle gjerne ha vært med på hele samlingen – men er glad for at jeg i hvert fall rakk middagen her i kveld!
Jeg registrerer at det er god oppslutning om SIVA-nettsamlingen også i år. Kanskje har all den omtalen SIVA har fått i det siste også bidratt til dette. Sjelden har vel en så liten statlig organisasjon fått så mye oppmerksomhet.
SIVA høster ofte mange godord og får mye positiv omtale. Jeg er glad for denne anledningen til å kunne møte både SIVA og mange andre som representerer miljøer og et meget spennende nettverk. Uten dette nettverket tror jeg at SIVA ville vært en mindre slagkraftig aktør enn de er i dag.
SIVA-nettsamlingen er blitt en årviss foreteelse – en viktig møteplass for mange av oss som er opptatt av næringsutvikling og nyskaping. I dette arbeidet er det viktig at mennesker fra ulike miljø kan treffes: For å utveksle synspunkter, få nye impulser, og ikke minst for å knytte kontakter.
Årets SIVA-nettsamling setter fokus på svært viktige og aktuelle tema. Hovedtemaet i år – såkalt glo kalisering – er en påminning om at global/internasjonal utviklingen av markeder, teknologi og innovasjon påvirker aktivitet og muligheter for både enkeltmennesker og næringsvirksomhet, nær sagt uansett hvor man befinner seg.
Som svenske Kjell Nordstrøm, som mange av dere sikkert kjenner, har uttrykt det: Før var det gjevt å være best i klassen – nå må man minst være best i Europa!
Her ligger det store utfordringer og store muligheter – for enkeltmennesker, for næringslivet og for store og små lokalsamfunn over hele landet.
Hovedstrategien i distrikts- og regionalpolitikken er å bidra til å skape lønnsomme og varige arbeidsplasser i alle deler av landet. En viktig del av dette er innsatsen for å hjelpe fram et framtidsrettet og konkurransedyktig næringsliv.
Mange mener at veksten i moderne økonomier i økende grad vil komme fra kunnskapsintensive næringer såkalte "kunnskapsintensive næringer. Utvikling av slike næringer må få stor oppmerksomhet framover. Vi er allerede i dag inne i en tid hvor økt internasjonal konkurranse og hurtige endringer i næringslivet er dominerende trekk. Denne utviklingen stiller stadig større krav til omstillingsevne i norsk næringsliv.
Et viktig utviklingstrekk er at kunnskapsinnholdet i varer og tjenester øker. Hvor grunnleggende dette er, gjenspeiles i at selskaper som er typisk kunnskapsintensive troner på toppen av listen over verdens største foretak. Derfor er det viktig å heve kunnskapsnivået i det etablerte og nye bedrifter også i Norge.
Utvikling av kunnskap og kompetanse vil bli avgjørende for at næringslivet i hele Norge skal kunne konkurrere i et stadig mer internasjonalt marked. Derfor er dette et viktig satsingsområde innenfor distrikts- og regionalpolitikken.
SIVAs rolle m.v.
SIVA har fått en styrket rolle innenfor distrikts- og regionalpolitikken de siste årene. Den nye regjeringen mener at SIVA også i tiden framover vil være en viktig aktør for utvikling av distriktene.
Selskapet har flere ulike innsatsområder som sammen kan bidra til en god utvikling i distrikter og regioner over hele landet. SIVA har de siste årene utvidet sin innsats i form av et bredt utviklingsarbeid mot både næringsliv og lokalsamfunn.
SIVA har det siste tiåret ligget langt framme når det gjelder arbeid med nyskaping. På dette området har SIVA nå ansvaret for spennende nye satsinger (næringshager; inkubatorprogram), som utfyller selskapets tradisjonelle kjernevirksomhet på en god måte.
SIVA har engasjert seg i mange ulike miljøer, på ulike geografiske nivå: Eksempler på dette er forskningsparker, kunnskapsparker og næringshager. Slike miljøer har en viktig rolle i innovasjonsarbeidet.
Lillehammer kunnskapspark: Jeg har selv deltatt i prosessen rundt etablering av Lillehammer kunnskapspark. Dette er et initiativ jeg tror vil bety mye for å etablere nye bedrifter i Lillehammer-regionen; særlig innenfor kunnskapsintensiv virksomhet.
En viktig utfordring er å kople disse forskjellige miljøene sammen i nettverk. Jeg tror at slike nettverk kan være en bærebjelke i arbeidet med nærings- og distriktsutvikling. SIVA har gjennom flere år bidratt til å bygge nettverk mellom kompetansemiljøer, næringsmiljøer og bedrifter i distriktene. Både SIVA og andre aktører kan her bidra vesentlig også i tiden framover.
Et konkret eksempel er den forestående etableringen av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu: Dette senteret kan på den ene siden gi norsk IKT-næring viktig tilgang til utenlandsk kompetanse og internasjonale nettverk.
På den andre siden tror jeg det ligger store utfordringer i å utvikle og beholde kompetanse ellers i landet. Det er svært viktig å oppnå positive regionale effekter av et senter på Fornebu, men det er ingen enkel oppgave. Dette er utfordringer som både myndighetene, Fornebu-miljøet og eksisterende regionale miljøer må ta tak i.
Det er ennå ikke avklart i detalj hva SIVAs rolle på Fornebu vil bli, men at SIVA vil få viktige oppgaver, er klart etter Stortingets behandling. Om dette også bør få konsekvenser for organiseringen av SIVA, har jeg foreløpig ikke fått satt meg godt nok inn i. Jeg oppfatter det slik at SIVA sjøl har tanker om dette, og vi vil se nærmere på de innspill vi har fått.
Som dere forstår, har vi alle viktige oppgaver å ta fatt på. Jeg foreslår likevel at vi foreløpig konsentrerer oss om å nyte bordets gleder videre her i kveld.
Lykke til med SIVA-nettsamlingen, og med arbeidet framover!