Historisk arkiv

Store miljøgevinster å hente ut i bolig- og byggsektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Store miljøgevinster å hente ut i bolig- og byggsektoren

- I miljøhandlingsplanen for bolig- og byggsektoren har vi gått inn på åtte miljøpolitiske resultatområder og definert egne sektormålsettinger med tilhørende tiltak. På denne måten får vi illustrert hele bredden av de miljøutfordringer vi står overfor på en bedre måte enn vi tidligere har gjort. Det er et stort spenn fra biomangfold, via kulturminner og friluftsliv til klimautslipp, lokal forurensning og støy, sa kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad, da hun presenterte handlingsplanen for perioden 2001-2004.

Ut fra et byggperspektiv ser man imidlertid også at ett og samme miljøtiltak ofte vil gi positive utslag på flere områder samtidig. De viktigste satsingsområdene vil være

  • å øke arealeffektiviteten, både i det enkelte bygg og i forhold til tomteutnyttelse
  • å kartlegge bedre og redusere bruken av helse- og miljøfarlige byggematerialer
  • å redusere byggavfallsmengdene og øke ombruk og resirkulering
  • å satse på god kvalitet og god byggeskikk
  • å gjennomføre en mer miljøvennlig forvaltning, drift og vedlikehold av bygg.

Miljøhandlingsplanen reflekterer at Kommunal- og regionaldepartmentet dekker mange ulike fagområder. Fagområdene er ulikt viktige i forhold til miljøvernpolitikken, og har svært ulike innfallsvinkler til miljøarbeidet.

Bolig- og byggsektoren er miljøpolitisk kanskje det viktigste området i Kommunal- og regionaldepartementet. 40 prosent av materialforbruket i samfunnet, 40 prosent av alt avfall som går til deponi og 40 prosent av energiforbruket kan relateres til denne sektoren. All byggevirksomhet har negative konsekvenser for miljøet, men det er store muligheter for å redusere virkningene i forhold til dagens praksis. Gjennom et systematisk og bredt anlagt miljøarbeid i sektoren er det mulig å hente ut betydelige miljøgevinster. Miljøhandlingsplanen gjennomgår dette og trekker opp mål og tiltak som i løpet av planperioden på fire år bør kunne gi resultater.

- Det overordnede siktemål et er at bolig- og byggsektoren skal bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling der de økologiske hensyn skal gis sin rettmessige plass ved siden av økonomiske og sosiale hensyn, sa statsråd Brustad.