Historisk arkiv

Åpning av norsk næringspark i Panevezys, Litauen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Steinar Pedersen ved etablering av en norsk næringspark i Panevezys i Litauen fredag 11. mai 2001

Statssekretær Steinar Pedersen, Kommunal- og regionaldepartementet

Åpning av norsk næringspark i Panevezys, Litauen

Etablering av en norsk næringspark i Panevezys i Litauen fredag 11. mai 2001

Kjære minister, guvenør, ordfører og øvrige representanter fra Litauen og Norge

Det er en stor glede og ære for meg å kunne være til stede her i dag som representant fra de politiske myndighetene i Norge. Etablering av en norsk næringspark i Panevezys er en milepæl i det norsk-litauiske næringssamarbeidet.

Det er lang tradisjon for samkvem mellom Skandinavia og Baltikum. Helt siden vikingtiden (og sikkert før det også) har det vært en tett kontakt og utstrakt handel over Østersjøen.

Baltikum er et høyt prioritert satsningsområder for norsk næringsliv. Dette viser deltakelsen her i dag og jeg kan melde om at det er stadig flere henvendelser fra norsk næringsliv vedrørende etablering i Litauen.

Jeg vil gi honnør til det arbeidet SIVA, SCAN Industrier og Spilka industrier har gjort med etablering av denne næringsparken. Næringsparken her i Panevezys er den første satsingen av denne typen i Baltikum fra norsk side. Næringsparken vil være et viktig knutepunkt for norsk og litauisk næringssamarbeid.

Jeg er svært glad for den positive holdning myndighetene i Panevezys by og fylke og på nasjonalt nivå har vist norske bedrifter. Samarbeidet med myndighetene på litauisk side har vært meget godt, og de har gjort en betydelig innsats for å støtte etableringen.

Det er både ønskelig og nødvendig med et fortsatt nært samarbeid med litauiske myndigheter for at denne satsingen skal bli vellykket. Jeg er overbevist om at myndighetene i Litauen fortsatt vil legge til rette for å skape gode rammevilkår for næringssamarbeidet i regionen.

Baltikum er i ferd med å utvikle seg til en dynamisk region i Europa. Siden uavhengigheten i 1991 har Estland, Latvia og Litauen vist en imponerende evne til å gjennomføre økonomiske reformer og kan i dag vise til en positiv økonomisk utvikling. Den norske regjeringen legger stor vekt på politisk og økonomisk kontakt med de Baltiske land.

Norge og Litauen samarbeider i dag på flere områder. Næringssamarbeidet bare er ett av mange områder der det er utviklet et utstrakt samkvem mellom våre land.

Litauens president var på offisielt besøk i Norge i fjor.

Norge og Litauen deltar sammen med de øvrige landene i Østersjøsamarbeidet og i EUs arbeid med den nordlige dimensjon og Interreg Østersjøen.

Gjennom såkalt folk til folk samarbeid er det opprettet flere vennskapskommune samarbeider på tvers av grensene og hvert år drar flere ulike organisasjoner og foreninger til Litauen.

Skal man lykkes med næringssamarbeidet er det viktig at det utvikles et nært samarbeid på flere plan. Vi må fortsette å lære av hverandre, forbedre våre institusjoner, og legge til rette for økonomisk, kulturelt og humanitært samkvem. Norske myndigheter vil bidra til at det gode samarbeidet fortsetter.

Det er en imponerende forsamling av gjester fra både litauisk og norsk side som er til stede her i dag. Til sammen representerer dere sentrale og viktige aktører i den utviklingen som skjer i Østersjøregionen.

Det er viktig i veien videre at næringsparken, og aktiviteten i tilknytning til denne, ikke blir et tiltak som SIVA har ansvaret for alene. For å utnytte det potensialet som ligger her, må mange aktører ta en aktiv rolle. Dette gjelder næringsliv, organisasjoner og myndigheter på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Dette vil også være nødvendig for å oppnå den ønskede lønnsomhet for både leietakerene og for parken som sådan. Først da vil vi med rette kunne si at etableringen av næringsparken har bidratt til stabil og lønnsom aktivitet for norsk og litauisk næringsliv. Samarbeidsavtalen som skal underskrives av Nordiske Investeringsbanken og SIVA senere i dag er således et viktig grep.

Jeg tror at åpningen av næringsparken kan få stor betydning og nytteverdi for både norske og litauiske interesser. Mitt håp er at parken vil være et viktig bidrag til økonomisk framgang og utvikling i hele regionen.

Under åpningen av parken i dag ble litauiske og norske farger knyttet sammen. Jeg ser på åpningen som en symbolsk handling, som markerer at vi i dag tar et avgjørende steg videre i utviklingen av næringssamarbeidet i regionen.

Jeg vil ønske alle lykke til i den videre utviklingen av næringsparken og ser med stor forventning fram til videre samarbeid med myndigheter og næringsliv i Litauen.