Historisk arkiv

Asylsøkerbarn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Asylsøkerbarn

av kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad

Tilbudet til barn i mottak
Antall barn og unge som bor i asylmottak varierer mye, men de siste par årene har en stor andel av beboerne i mottak vært familier med barn. 30. september i år var andelen barn (til og med 18 år) som bodde i mottak om lag 32 %, eller 3 922 barn

Foreldre eller andre med foreldreansvar har hovedansvaret for egne barn. Mottakene skal legge forholdene til rette for en hverdag som er trygg og forutsigbar.. Barn i førskolealder skal ha et tilrettelagt tilbud på minimum tre timer per dag fra mandag til fredag gjennom en barnebase på mottaket. Videre skal mottaket sikre at barn og ungdom blir meldt på det opplæringstilbudet i kommunen som er tilpasset deres behov og alder. Barn i grunnskolealder har etter opplæringsloven rett og plikt til grunnskoleopplæring. Denne retten blir utløst når barnet er forventet å være mer enn tre måneder i Norge. Plikten til å delta i grunnskoleopplæring starter etter at oppholdet har vart i tre måneder.

Mottakene skal også legge til rette for leksehjelp og deltakelse i lokale aktivitetstilbud. Mottakene skal ha trygge utendørs lekeareal og tilstrekkelig plass innendørs til at barn og ungdom kan leke og drive med ulike fritidsaktiviteter. Det skal også være tilsatt en person med barnefaglig kompetanse ved mottaket.

I statsbudsjettet neste år foreslår Regjeringen Stoltenberg å gi et tilbud om halvdagsplass i barnehage for 4 og 5 åringer i mottak for å sikre at barna lærer norsk før skolestart og kan delta i aktiviteter sammen med andre barn. Dette vil og bidra til at foreldre i større grad kan delta i norskopplæring og informasjonsprogram.

Enslige mindreårige asylsøkere
Enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger er barn under 18 år og uten foreldre eller andre med foreldreansvar i Norge. Utviklingen de siste årene viser at stadig flere barn og ungdommer kommer til Norge alene for å søke asyl. De siste par årene det har vært en kraftig økning i antallet. Totalt ble 556 asylsøkere registrert som enslige mindreårige i 2000. De fleste enslige mindreårige kom fra land som Somalia (21%), Jugoslavia (17 %), Irak (14 %) og Sri Lanka (10 %). Det er nå 350 enslige mindreårige i mottak, 100 av disse er under 16 år.

Enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger er en gruppe som har spesielle behov for hjelp . Det er opprettet egne avdelinger for enslige mindreårige ved de ordinære mottakene for asylsøkere og flyktninger. Det er en prioritert oppgave å legge til rette for at enslige mindreårige får trygge rammer, individuell oppfølging og mer voksenkontakt. I januar i år ble det opprettet en egen avdeling med et forsterket tilbud til enslige mindreårige under 15 år som kommer uten følgepersoner. Det er utarbeidet faglige retningslinjer for arbeidet med enslige mindreårige i mottak.

Avdelingene for enslige mindreårige har ulik grad av bemanning, og flere avdelinger har lite personell med barnefaglig kompetanse. Dette medfører at ansatte ikke kan gi de enslige mindreårige den oppfølging de har behov for. Det er nødvendig å styrke tilbudet til enslige mindreårige i mottak blant annet ved å øke bemanningen ved avdelingene for enslige mindreårige. Regjeringen Stoltenberg har derfor foreslått midler til dette i statsbudsjettet

Det viktigste tiltaket for å bedre forholdene for barn og unge i mottak vil imidlertid være å redusere oppholdstiden i mottak. Dersom den totale oppholdstiden i mottak blir redusert, vil problemer knyttet til helse, mangel på meningsfulle aktiviteter og økonomi bli redusert. Raskere asylsaksbehandling og raskere bosetting er derfor helt nødvendig for disse barna.