Historisk arkiv

Organisasjonsdatabasen 2000 lagt ut på Internett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Organisasjonsdatabasen 2000 lagt ut på Internett

Kommunal- og regionaldepartementet har lagt ut en oppdatert versjon av database for kommunale organisasjonsdata med opplysninger hentet inn fra kommunene våren 2000. Fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) foreligger det en rapport hvor dataene fra databasen analyseres. NIBR har også stått for tilretteleggingen av nettutgaven av databasen.

Nettutgaven av databasen er organisert rundt seks ulike hovedtema:

  • Politisk organisering. Her kan man bl.a. finne opplysninger om styringsmodell, antall møter og saker i kommunestyre og formannskap, arbeidsformer i kommunestyrene, ulike sider ved utvalgs- og komitésystemet og organisering på underkommunalt nivå.
  • Administrativ organisering. Opplysningene her omfatter bl.a. trekk ved hvordan den administrative ledelse arbeider, spørsmål om bruk av private løsninger, bruk av konkurranseutsetting, saksbehandlingsrutiner og opplysninger om revisjonens oppgaver.
  • Hvilke organisasjonsendringer kommunen hadde gjennomført eller planlegger å gjennomføre.
  • Innslag av arbeidstakerrepresentasjon i partssammensatte utvalg.
  • Hvordan kommunene informere innbyggerne og hvordan de får fram folkemeningen.
  • Budsjett- og økonomistyring som omfatter opplysninger om budsjettprosess, langsiktig økonomiplanlegging og økonomisk delegasjon.

Rapporten fra NIBR (Kommunal organisering 2000, NIBR-notat 2000:128) inneholder bl.a. følgende observasjoner:

  1. Kvinneandelen i kommunestyrer og fylkesting øker. I 1999-2003 er 34 prosent av kommunestyrerepresentantene kvinner. I fylkestingene er 52 prosent kvinner. Tilsvarende tall for formannskap og fylkesutvalg er 38 prosent og 41 prosent.
  2. Nesten alle ordførere er nå frikjøpt og kan konsentrere seg om ordførerrollen på heltid. Vi ser i liten grad at det skjer en videre profesjonalisering av politikerrollen ved at flere lokalpolitikere blir frikjøpt til å drive politikk på hel- eller deltid.
  3. Det er lavere endringstakt i den kommunale organisering nå enn det var i første halvdel av 90-tallet.
  4. Kommunene velger i større grad å gå bort fra sektorbaserte hovedutvalgsmodell. 26 prosent av kommunene hadde i 2000 valgt en eller annen form for funksjonsorganisering i forhold til organisering av kommunale utvalg og komiteer.
  5. Det er blitt et større mangfold når det gjelder administrative modeller. For eksempel er det mer vanlig å organisere kommunale tjenester etter område eller distrikt.
  6. Tendensen til at private aktører utfører tjenesteproduksjon for kommunene er i alle fall ikke sterkt økende. Snørydding/veivedlikehold og kollektivtransport er eksempler på områder med høyt innslag av private leverandører (50 prosent i kommunene og 67 prosent i fylkeskommunene). Men dette er trolig ikke noe nytt innfor disse områdene.
  7. Det er mer mangfold i informasjonsstrategier og deltakelsesformer i kommunene. Flertallet av kommunene har egen hjemmeside på Internett. 23 prosent av kommunene gav i 1999 ut informasjon om, og tilgang til, sakskart for politiske møter på sine hjemmesider.

Databasen slik den er lagt ut på Internett er først og fremst tilrettelagt for praktikere, dvs. kommunalt, fylkeskommunalt og statlige ansatte som har behov for å orientere seg om organiseringen i kommuner og fylkeskommuner. Databasen er også tilrettelagt for å utføre enklere analyser.

Slik organisasjonsdatabasen blir presentert, er den bygd opp av en hovedmeny med tilhørende undermenyer. I disse undermenyene kan man velge et kommunenavn og eventuelt år, og se hva kommunen har svart på spørsmålene i kategorien.

De opplysningene som fremkommer i organisasjonsdatabasen baserer seg på kommunenes egne svar på tilsendte spørreskjema. Det er grunn til å gjøre oppmerksom på at data kan være unøyaktige, bl.a. fordi det er svært vanskelig å standardisere opplysninger fra svært ulike kommunale virkeligheter.

Hvordan finne organisasjonsdatabasen?

Hvis man tar utgangspunkt i startsiden på ODIN, velger man Departementene og under Kommunal- og regionaldepartementet finner men en peker til databasen under seksjonen som er kalt "Databaser og registre". Direkteadressen er: http://odin.dep.no/krd/norsk/velgtema/kommune/p10001006/