Historisk arkiv

Prisen European Label 2000 til Samisk språksenter i Porsanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tale av statssekretær Steinar Pedersen 26. februar.

Statssekretær Steinar Pedersen

Prisen European Label 2000 til Samisk språksenter i Porsanger

Tale i Oslo 26. februar 2001

Det er en glede å være til stede når Samisk språksenter mottar denne prisen. Prisen tildeles språksentret for bruk av nye og utradisjonelle metoder som skal styrke kunnskapen om samisk kultur og språk. Samisk språksenter bruker den kunnskapen de eldre har om det tradisjonelle samiske arbeidet. Flere generasjoner samles over arbeidsoppgaver, og det samiske språket brukes i arbeidssituasjonen – en helt annen situasjon enn i det vanlige klasserommet.

Som vi alle vet, betyr det å bevare og utvikle samisk språk svært mye, ja kanskje alt, for at samisk kultur skal kunne overleve. Språket er den viktigste bæreren av samisk kunnskap og tradisjon. Jeg kunne ha sagt veldig mye om hvor viktig dette er, og jeg kunne ha knyttet dette til de internasjonale konvensjonene Norge har forpliktet seg i forhold til.

Men jeg skal begrense meg til å peke på at den måten språksentret jobber på, ikke bare ivaretar språket, men også tradisjonell samisk kunnskap og kultur. Ikke minst gjør Samisk språksenter i Porsanger en svært viktig jobb ved å viderebringe den sjøsamiske kulturen. Nettopp den sjøsamiske levemåten har vært, og er fremdeles, sterkt presset. For meg er det svært positivt å se at denne delen av samisk kultur og språk gis videre til de unge – og til voksne som ikke har hatt muligheten til å lære samisk.

Samisk språksenter i Porsanger er ett av de fire språksentrene som får fast driftsbevilgning fra Sametinget fra 2001. Driften er dermed sikret. Jeg vet at Sametinget ønsker at det skal etableres tilsvarende språksentre flere steder i landet. Jeg tviler ikke på at Språksentret i Porsanger, og den gode jobben dette senteret gjør, har lagt grunnlaget for Sametingets syn. Man har sett at dette konseptet virker, og at det gir positive ringvirkninger for samisk språk og kultur.

Som vi vet har Europarådet og EU erklært 2001 som det europeiske året for språk. Målet er å skape mer bevissthet om det språklige mangfoldet i Europa. I Norge ble samisk et offisielt språk i 1992, da Samelovens språkregler trådte i kraft. Selv om det er ni år siden samisk fikk denne statusen og er likestilt med norsk, må vi enda gjøre en jobb for å skape bevissthet rundt bruken av samisk språk i Norge. For nettopp retten til å bruke, og få opplæring i eget språk, er en av de grunnleggende og viktigste rettighetene som er etablert for den samiske befolkningen. Derfor har også regjeringen informasjon på samisk til den samiske befolkningen som ett av sine satsningsområder.

Jeg gratulerer Samisk språksenter med prisen, og ønsker senteret lykke til videre i det viktige arbeidet senteret gjør.