Historisk arkiv

Sylva Brustad åpnet utstillingen "Wergelands Barn" på Norsk Folkemuseum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Sylva Brustad åpnet utstillingen "Wergelands Barn" på Norsk Folkemuseum

150-års jubileet for avskaffelsen av jødeparagrafen i § 2 i Grunnloven ble markert ved en tilstelning på Norsk Folkemuseum 24. september. Dette skjedde i den samme gamle Stortingssalen hvor paragrafen i sin tid ble avskaffet.

Til stede ved markeringen var foruten statsråd Brustad også stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl, høyesterettsjustitiarius Carsten Smith, og forstander for Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo Rolf Kirschner.

De tok alle for seg Henrik Wergeland sin rolle i motstanden mot jødeparagrafen. Hans innsats er fremtredende i jubileet og har blant annet gitt navn til utstillingen som statsråd Brustad åpnet.

Hun sa i sin åpningstale blant annet:
- Vår holdning til jødene er det god grunn til å bli minnet på gang etter gang. Vi sviktet under 2. verdenskrig og jeg håper at jubileet vil bidra til at rasistiske holdninger i alle retninger får dårlige kår. ( Les talen til statsråden her)

- Utstillingen består av bilder, fortellinger og intervjuer fra jødenes hverdagsliv i Norge fra 1880 til 1920. Den er liten for å være tilpasset de 200 bibliotekene som får besøk av utstillingen de neste to-tre år. Men den rommer mye, forsikrer prosjektleder Britt Ormaasen.