Historisk arkiv

Rundskriv F-030-01

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Stortingsvalget 2001 - prøvevalg ved videregående skoler (15.05.2001)

Rundskriv
F-030-01

Saksnr. 01/158

15.05.01

Fylkeskommunene
Oslo kommune
Fylkeskommunale videregående skoler
Statlige videregående skoler
Private videregående skoler
Statens utdanningskontorer
Læringssenteret
Elevorganisasjonen
Lærerorganisasjonene
De politiske partienes ungdomsorganisasjoner

Stortingsvalget 2001 – prøvevalg ved videregående skoler

Jeg vil med dette oppfordre fylkeskommunene og eierne av de statlige og de private videregående skolene til å organisere prøvevalg ved de videregående skolene forut for valget til nytt Storting høsten 2001.

En del av oppgavene til skolene er å gi elevene innsikt i samfunnssystemet, å engasjere dem til å ta samfunnsansvar og ha en aktiv holdning blant annet til politiske spørsmål. Dessuten er det viktig at informasjon om praktiske og politiske sider ved stortingsvalget når fram til elevene; og særlig til de som er førstegangsvelgere.

Ut fra dette foreslår jeg også at skolene i tiden før og etter selve valget fokuserer på disse problemstillingene både i allmenne og yrkesrettede fag. Det er mitt ønske at prøvevalget og opplegget rundt det kan inngå som en planmessig gjennomført del av opplæringen. I den sammenheng mener jeg det vil være fruktbart å trekke seriøse partier og organisasjoner utenfor skolene inn. Særlig vil jeg oppmode skolene om å invitere representanter for de landsdekkende politiske partiene til skolene.

Jeg foreslår at rektor tar ansvaret for at planleggingen av prøvevalget og organiseringen av arbeidet rundt det kommer i gang. I planarbeidet bør representanter både for elevene og lærerne trekkes inn. Særlig mener jeg det er viktig at elevene får et medansvar for gjennomføringen.

I "Veiviseren" har departementet skrevet mer om både organisering rundt valg-deltakelse på skolene og om å trekke inn folk/grupper utenfra. Selv om andre kan ha gode ideer for gjennomføringen og for- og etterarbeidet, vil jeg likevel oppfordre til at en på de enkelte skolene selv forsøker å finne fram til det som passer best der.

Erfaringene fra tidligere år har vist at ordningen med frie og hemmelige prøvevalg ved de videregående skolene har vært motiverende. Elevene har fått økt forståelse for selve valghandlingen og de har fått en opplevelse av et valgs verdi for den enkelte og for samfunnet. Skoleprøvevalget kan også bli en ekstra stimulans for førstegangsvelgere til å nytte stemmeretten sin ved valget 10. september 2001.

Til dette brevet følger to vedlegg:

  • En nærmere veiledning om opplegg for valget inklusive for- og etterarbeidet. Denne veiledningen er drøftet både med de politiske ungdomsorganisasjonene, elevorganisasjonen og lærerorganisasjonene.
  • En orientering om det samarbeidet departementet og Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) har inngått om et sentralt opplegg med sikte på en samlet publisering av resultatene fra skoleprøvevalget. I dette vedlegget er det også tatt med en påmeldingsslipp for de skoler som ønsker å delta i det sentrale opplegget.

Som det går fram av vedlegg to, skal prøvevalg i regi av NSD avvikles seinest 3. september. Jeg vil anbefale at de skoler som ønsker å arrangere en plenumsdebatt med representanter fra de politiske partiene, legger denne debatten og selve prøvevalget i nær tilknytning til hverandre, og gjerne på samme dag.

Jeg vil oppmode fylkeskommunene/skolene om å legge til rette slik at så mange videregående skoler som mulig kan ta del i dette opplegget.

Lykke til med valget!

Med vennlig hilsen

Trond Giske

Vedlegg:

1) Opplegg for skoleprøvevalget inkl. for- og etterarbeidet.

 

2) Orientering fra NSD om sentralt valgopplegg og slipp for påmelding