Rundskriv F-049-01
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I
Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Orientering om ordningen med rentekompensasjon for skoleanlegg (13.12.2001)
Rundskriv | Dato: 13.12.2001
Rundskriv |
Saksnr. 01/7626 |
13.12.2001 |
Kommunene og fylkeskommunene |
Orientering om finansieringsordningen med rentekompensasjon for skoleanlegg
Innledning
Ved behandling av statsbudsjettet for 2002 vedtok Stortinget en statlig finansieringsordning der kommuner og fylkeskommuner skal få kompensert renteutgifter knyttet til nybygg og utbedring av skoleanlegg. Finansieringsordningen gjør det mulig for kommunesektoren å ta opp rentefrie lån på til sammen 15 mrd. kroner, med 5 års avdragsfrihet og en samlet løpetid på hvert lån på 20 år. Tilsagn om støtte vil bli fordelt over en 8- års periode etter søknad. Staten dekker rentekostnadene for hele 20 årsperioden beregnet med utgangspunkt i et tilsvarende lån med flytende rente i Husbanken.
Investeringsrammen for 2002 er 2 mrd. kroner. Departementet vil komme tilbake med informasjon om fordelingen av investeringsrammen over 8 års perioden i forbindelse med statsbudsjettet for 2003.
Husbanken skal forvalte rentekompensasjonsordningen for skoleanlegg. Kommunal- og regionaldepartementet vil i samarbeid med Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet utarbeide forskrift for ordningen og Husbankens hovedstyre vil utarbeide retningslinjer og rutiner for ordningen og sende dette til kommunene/fylkeskommunene i løpet av 1. halvår 2002.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet vil i dette rundskrivet informere kommunene og fylkeskommunene om rutinene og vilkårene for tilskudd til rentekompensasjon i forbindelse med innføringen av denne ordningen i 2002.
Målsettingen med tilskuddsordningen
Målsettingen med tilskuddsordningen er å stimulere kommuner og fylkeskommuner til å sikre alle elever i grunnskolen og i videregående opplæring et godt arbeidsmiljø og gode læringsvilkår.
Hva gis det tilskudd til?
Kommunesektoren skal stimuleres til å rehabilitere, oppruste og tilrettelegge eksisterende skoleanlegg, og til å oppføre nye skolebygg der det er behov for det. Finansieringsordningen kan dekke kostnader ved bredbåndstilknytning til skolene dersom dette inngår i et aktuelt byggeprosjekt.
Fordeling av investeringsrammen til kommuner og fylkeskommuner
Hver kommune og fylkeskommune får tildelt sin maksimale individuelle investeringsramme som grunnlag for beregning av rentekompensasjon. Investeringsrammen fordeles etter objektive kriterier mellom kommunene og fylkeskommunene. Investeringsrammen fordeles etter følgende kriterier:
- Antall elever er brukt som kriterium ved fordelingen av investeringsrammen mellom kommuner og fylkeskommuner
- Kostnadsnøkkelen for grunnskolen i inntektssystemet brukes som kriterium ved fordelingen av investeringsrammen mellom kommunene.
- Antall elever brukes som kriterium ved fordelingen av investeringsrammen mellom fylkeskommunene.
Vedlagt ligger en foreløpig fordeling. Elevtallene som er brukt, er per 1. oktober 2000. Elevtallene videregående opplæring for 2001 blir ikke klare før i januar. Den oppdaterte fordelingen basert på elevtall per 1. oktober 2001 blir sendt ut sammen med utsendelsen av retningslinjer og rutiner for ordningen fra Husbanken.
Vilkår for tildeling av tilskudd
Ordningen innføres fra 1. januar 2002 jf. St.prp.nr.1 (2001-2002) Kommunal- og regionaldepartementet. Aktuelle prosjekter som det søkes tilsagn om rentekompensasjon for, må være vedtatt av kommunestyret eller fylkestinget. Det kan søkes om tilskudd til prosjekter som ferdigstilles etter 01.01.2002.
Når prosjektet er ferdigstilt, søker kommunene/fylkeskommunene om utbetaling av tilskudd. Søknadsskjema utarbeides og sendes ut fra Husbanken. Søknadsskjema underskrives av administrativ ledelse i kommunen/fylkeskommunen. Søknad om utbetaling av rentekompensasjon må bekreftes av kommune-/fylkesrevisjon.
Kommuner/fylkeskommuner som har fått tilsagn om støtte for et gitt beløp, som ved ferdigstillelse viser seg ikke å være tilstrekkelig, får dekket det høyeste beløpet gitt at det ikke overstiger den maksimale investeringsrammen til kommunen/fylkeskommunen.
Utbetaling av rentekompensasjonen foregår i desember det året rentekompensasjonen gjelder for.
Søknad om tilskudd
Dersom det totale beløpet som kommunene/fylkeskommunene søker om kompensasjon for overskrider den årlige totale investeringsrammen, vil det bli en køordning mellom kommunene/fylkeskommunene som rangeres etter dato for når utbetalingssøknaden er mottatt i Husbanken. Kommunene og fylkeskommunene bestemmer selv om de vil ta ut hele sin investeringsramme på en gang eller søke flere ganger i løpet av 8- års perioden, men må holde seg innenfor sin maksimale investeringsramme. Det er det budsjettet kommunen/fylkeskommunen vedtar for prosjektet, sammen med den individuelle investeringsrammen, som fastsetter rentekompensasjonens maksimale størrelse.
Husbanken skal utarbeide søknadsskjema for både tilsagn og utbetaling. Husbanken tar sikte på å utvikle en internettløsning for søknadsprosedyren og kommer tilbake med mer informasjon om tidspunkt for søking og frister for å sende inn søknadsskjema.
Ansvar og rutiner ved utbetaling av statstilskudd
Dersom det avdekkes at betingelsene for tilskuddet til rentekompensasjon ikke overholdes, vil staten kunne iverksette sanksjoner. En sanksjonsform vil være å redusere eller stanse utbetaling av rentekompensasjonen, og eventuelt kreve tilbakebetaling fra den aktuelle kommunen/fylkeskommunen.
Utgiftene til skoleanlegg skal føres i henhold til gjeldende budsjett og regnskapsforskrifter.
Departementet og Riksrevisjonen kan iverksette kontroll med at tilskuddet brukes etter forutsetningene jf. Stortingets bevilgningsreglement § 17.
Rapportering
Økonomireglementet for staten fastsetter krav til rapportering. Dette tilsier at kommunene må rapportere på bruken av midlene og dokumentere at de er blitt brukt til formålet. Søknadsskjema for tilsagn og utbetaling av tilskudd fra Husbanken danner grunnlag for rapportering. Husbanken i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet utarbeider søknadsskjema og nærmere retningslinjer for hvordan rapporteringen skal foregå.
Rådgivingstjeneste og fagråd
Parallelt med iverksetting av finansieringsordningen vil regjeringen etablere en rådgivingstjeneste for utvikling av skoleanlegg. Rådgivingstjenesten vil utvikles av Læringssenteret (LS), i samarbeid med Husbanken, Kommunenes sentralforbund og andre aktuelle instanser. Tjenesten vil formidle råd om blant annet arealplanlegging, inneklima, miljøvennlige bygg, energiøkonomisering, arkitektur/estetikk og pedagogiske løsninger, og henvise til referansebygg og "eksemplariske skoleanlegg". Det vil bli knyttet et Fagråd for inneklima og læringsmiljø til rådgivingstjenesten.
Rådgivingstjenesten vil være i drift fra 1. februar og hjemmesiden på Internett kan nås på adressen: http://skoleanlegg.ls.no
Med hilsen
Ole Briseid e.f. |
||
Øyvind Bjerkestrand |
Kopi:Statens utdanningskontorer
Fylkesmannen
Kommunenes sentralforbund
Vedlegg:
Kommunene/fylkeskommunene.Endelig fordeling av investeringsrammen.