Historisk arkiv

93 prosent av søkerne får tilbud om plass ved universitet og høgskoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

24.07.00 93% av kvalifiserte søkere har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak til høgre utdanning. 2 av 3 har fått tilbud på sitt høyest prioriterte studieønske.

Pressemelding

Nr.: 065-00
Dato: 24.07.00

Opptaket til universitet og høgskoler:

93 prosent av søkerne får tilbud om plass

Ved årets opptak til høgre utdanning har 93% av kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass i hovedopptaket. Dette er den samme prosentandelen som i 1999. 2 av 3 (nær 68 %) har fått tilbud på sitt høyest prioriterte studieønske. Dette er noe høyere andel enn de to foregående årene (66% i 1999 og 61% i 1998).

Ved 430 av de 696 studiene det er opptak til gjennom Samordna opptak har alle kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass. Det er ingen kvalifiserte søkere på venteliste til disse studiene.

Det er like mange kvalifiserte søkere som ikke får tilbud om studieplass i hovedopptaket i år som i fjor (4 337 mot 4 335 i fjor). Etter at endelig opptak i fjor var avsluttet, var det 2 262 kvalifiserte søkere uten studietilbud.

Det er til nå registrert 76 000 søkere gjennom det samordnede opptaket, mot 77 300 på samme tid i 1999, en nedgang på knappe to prosent.

-Det er svært hyggelig å kunne tilby 93 prosent av alle kvalifiserte søkere en studieplass, sier statssekretær Randi Øverland. Spesielt er det bra at hele 68 prosent kommer inn på det studiet de ønsker mest. Nå håper vi de som ikke har fått et tilbud eller som ønsker plass, men ikke har søkt tidligere, benytter seg av de ledige plassene som fra i dag legges ut på Restetorget. Det er ledige plasser innen mange fag, sier Øverland.

Medisin-, journalist- og verterinærstudiene er vanskeligst å komme inn på ut fra poenggrenser. Ut fra ventelistene er det i første rekke journaliststudiet ved Høgskolen i Volda og Stavanger, fysioterapistudiet i Bergen og Trondheim og medisinstudiet ved NTNU som er mest populært.

En nasjonal vitnemålsbase for videregående opplæring er i år for første gang tatt i bruk ved opptaket til høgre utdanning. Såkalte elektroniske vitnemål har vist seg som et viktig hjelpemiddel for kvalitetssikring og effektivisering av opptaksarbeidet. Av de 58 194 kvalifiserte søkerne er 13 493 (23%) behandlet på bakgrunn av elektroniske vitnemål. For årets avgangselever er tilsvarende tall 6 676 av 8 128, eller hele 82%.

Aktuelle tall for den enkelte institusjon finnes på SOs vevsider

Søkere som har fått tilbud om studieplass eller står på venteliste, har frist til 1.august med å gi svar. I år kan man svare via Internett påSamordna opptak sine vevsider. Ledige studieplasser vil bli annonsert i Restetorget både i Tekst-tv NRK side 760, Samordna opptak sine vevsider og i Søkofonen 815 49050. Interesserte kan kontakte de aktuelle institusjonene fra mandag 24.07. Alle kvalifiserte søkere kan delta i Restetorget, uavhengig om de har deltatt i det vanlige opptaket.