Historisk arkiv

Styrking av Statens trafikklærerskole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

09.08.00 En arbeidsgruppe som har sett på framtiden til Statens trafikklærerskole mener at fullført videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse bør være inntakskravet til kjørelærerutdanningen. Samtidig bør utdanningen utvides til et og et halvt år.

1.1.1 Pressemelding

Nr.: 069-00
Dato: 09.08.00

2 Styrking av Statens trafikklærerskole

Fullført videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse bør være inntakskravet til kjørelærerutdanningen, samtidig som utdanningen bør utvides til et og et halvt år. Det mener en arbeidsgruppe som har sett på framtiden til Statens trafikklærerskole. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har nå sendt rapporten på høring.

Utdanning av kjørelærere (trafikklærere) foregår ved Statens trafikklærerskole i Stjørdal, som er en bransjeskole med opplæring på videregående nivå. Trafikklærerskolen har dessuten dekt videregående skoles behov for faglærere med kjørelærerkompetanse til transportfag- og yrkessjåføropplæring. Over lang tid har skolen samarbeidet med Statens vegvesen om utdanning av førerprøvesensorer.

Rapporten fra arbeidsgruppen som har vurdert skolens framtidige virksomhet, inneholder en rekke forslag til styrking av trafikklærerskolens organisasjon og tilbudsstruktur.

Heving av trafikklærerskolens status

Etter arbeidsgruppens vurdering hører hovedutdanningene ved skolen (kjørelærer-utdanningene på personbil og tyngre kjøretøy) etter sin egenart og opplegg hjemme på mellomnivået i vårt utdanningssystem. Innplassering av Statens trafikklærerskole på mellomnivået slik dette redegjøres for i NOU 2000:5 Mellom barken og veden -

om fagskoleutdanninger, åpner for en vurdering av innpassing og eventuelt fritak i høgskolesystemet for større eller mindre deler av hovedutdanningene.

Tilbud på flere nivå

Trafikklærerskolen vil tilby grunnutdanning for trafikklærere, videreutdanning for kjøre-lærere og påbygning for kjøreskoleledere, førerprøvesensorer, trafikksikkerhetsarbeidere, trafikkpedagoger og lærere i skoleverket.

Kurs- og utviklingsavdeling (FoU)

Arbeidsgruppen foreslår å styrke trafikklærerskolens omfattende kursvirksomhet ved opprettelse av en egen kurs- og utviklingsavdeling som gis en friere forvaltningsmessig stilling. Avdelingen skal koordinere det faglige utviklingsarbeidet ved skolen og ha nær kontakt med fag- og forskningsmiljø ved høgskoler og universiteter og med bransjen. I samarbeid med høgskoler skal avdelingen kunne tilby etter- og videreutdanning for eksisterende og nye målgrupper som gir vekttall i høgskolesystemet.

Heving av inntaksnivået

Innplassering av skolen på mellomnivået forutsetter heving av inntakskravet til trafikklærer-utdanningen fra grunnskole til fullført videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse. Arbeidsgruppen mener det er aktuelt å stille tilleggskrav om studiekompetanse i norsk, engelsk, matematikk og samfunnslære.

Heving av inntaksnivået vil være en viktig forutsetning for endring av arbeidsmåtene slik at elevene tar større ansvar for egen læring. Dette er et grunnleggende prinsipp for organisering av studier og undervisning for voksne som trafikklærerutdanningen må bygge på.

Faglig og pedagogisk styrking

Det er etter arbeidsgruppens vurdering behov for å styrke så vel trafikkfaglig som praktisk-pedagogisk innhold i hovedutdanningene. Dette må skje ved fornyelse og omprioritering av lærestoff, innføring av nye fag og tverrfaglige emner og satsing på informasjons- og kommunikasjons-teknologi som verktøy.

Trafikklærerutdanningens fremste kjennetegn er tett integrering av fagutdanning og lærer-utdanning. Viktige pedagogiske prinsipper ivaretas ved denne måten å organisere utdanningen på. Allikevel er det behov for å styrke det praktisk-pedagogiske opplegget med mer øvings-undervisning. Arbeidsgruppen foreslår derfor å gi elevene konsentrert undervisningspraksis i en periode, fortrinnsvis i form av utplassering ved private kjøreskoler.

Utvidelse av utdanningene

Arbeidsgruppens forslag til styrking av faglig og pedagogisk innhold forutsetter en utvidelse av trafikklærerutdanningen fra ett til ett og et halvt år. Kjørelærerutdanningen på tyngre kjøretøy foreslås utvidet fra 15 til 19 uker.

Nettverk

Trøndelagsregionen kan sies å utgjøre et trafikkfaglig knutepunkt med fagmiljøer som driver både med undervisning og anvendt forskning innenfor atferdsrelatert trafikksikkerhetsarbeid. Arbeidsgruppen mener at det faglige samarbeidet mellom trafikklærerskolen og disse miljøene bør videreutvikles slik at det kan etableres et nettverk for trafikkfaglig utdanning på mellom-, høgskole- og universitetsnivå.