Historisk arkiv

Flere søker til byggfag, elektrofag og teknisk byggfag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Søkningen til videregående opplæring

19.05.00 Flere søker seg nå til grunnkursene innen byggfag, elektrofag og teknisk byggfag i videregående opplæring. Ferske tall fra fylkeskommunene om søkningen til videregående opplæring.

Pressemelding

Nr.: 041-00
Dato: 19.05.00

Søkningen til videregående opplæring:

Flere søker til byggfag, elektrofag og teknisk byggfag

Flere søker seg nå til grunnkursene innen byggfag, elektrofag og teknisk byggfag i videregående opplæring. Tall KUF har hentet inn fra fylkeskommunene viser en markert oppgang i søkertallene for disse studieretningene sammenlignet med fjoråret. Trenden med nedgang innen helse- og sosialfag fortsetter også i årets søkertall. Søkningen til det nye IKT-driftsfag har i år tatt seg kraftig opp.

Grunnkursene har i år en økning på 0,4 prosent, mens søkningen til læreplass er redusert med 8,2 prosent. Andelen voksne søkere er om lag den samme som i fjor. Totalt er det 1950 færre søkere til videregående opplæring enn året før. Dette er en nedgang på 1,2 prosent.

Grunnkurs

Det er i alt 64 462 søkere til grunnkurs skoleåret 2000-2001. Det er 242, eller 0,4 prosent flere søkere enn på samme tidspunkt i fjor. Media- og kommunikasjon og Salg- og service er i år kommet inn som nye tilbud. Til sammen er det 1272 søkere til disse grunnkursene.

Studieretning for byggfag viser en økning på 19 prosent fra i fjor. Denne studieretningen hadde en markert tilbakegang fra 1998 til 1999. Årets tall viser at denne nedgangen ikke var en vedvarende trend. Antall søkere til elektrofag og tekniske byggfag har økt med henholdsvis 2,2 og hele 22 prosent. Musikk, dans og drama har også flere søkere i år enn i fjor. Størst relativ tilbakegang i søkertallene er innenfor studieretning for trearbeidsfag og kjemi- og prosessfag. Dette er studieretninger med få søkere, så reduksjonen i antall søkere er ikke så stor.

Helse- og sosialfag har 7,6 prosent færre søkere og viderefører en nedadgående trend som har vart i flere år. Studieretning for allmenne fag har 3 prosent færre søkere i år enn i fjor. Dette innebærer at det er en økning i andel søkere til yrkesfag etter noen år med motsatt tendens.

Videregående kurs I

Det er rapportert 52 843 søkere til videregående kurs I til neste skoleår. Det er 1631 eller 3 prosent færre enn i fjor. Mekaniske fag og helse- og sosialfag er studieretningene med størst reduksjon i søkertallene med henholdsvis 11,6 og 11,4 prosent. Dette er studieretninger som har hatt stadig færre søkere de senere år. Også innenfor elektrofag er det en markert reduksjon med 9,5 prosent færre søkere. Allmenne, økonomiske og administrative fag, som er den studieretningen med flest antall søkere har 2 prosent flere i år enn i fjor. Størst økning er det ved studieretning for naturbruk, her er økningen 7,8 prosent.

IKT-driftsfag ble tilbudt for første gang i 1999. I fjor var det i underkant av 600 søkere. I år er søkertallet 1921. Denne økningen henger bl. a. sammen med at flere fylker tilbyr faget og at faget har blitt mer kjent.

Tradisjonell kjønnsfordeling

Om lag like mange gutter som jenter søker seg til videregående opplæring. Fordelingen mellom kjønnene er tradisjonell. Dette mønsteret har ikke endret seg mye siden innføringen av Reform 94. Byggfag, elektrofag og mekaniske fag har fortsatt en jenteandel på under 5 prosent. Helse- og sosialfag, formgivningsfag og musikk, dans, drama har jenteandeler på henholdsvis 92, 83 og 73 prosent.

Uendret andel voksne søkere

Andelen voksne søkere, 20 år og eldre, til grunnkurs i videregående opplæring er 5,8 prosent av totalt antall søkere. Dette er om lag det samme som i fjor, men lavere enn for tidligere år. Totalt på alle nivå, inkludert lærlinger, er det i underkant av 10 prosent voksne søkere. Også dette er på linje med i fjor, men lavere enn for tidligere år.

Lærlinger

I år er det 13 286 søkere til læreplass ved søknadsfristen 1. mars. I fjor var det nesten 1200 flere søkere. Nedgangen er på 8 prosent. Det er om lag samme reduksjon som fra 1998 til 1999. Det er kun lærefagene innenfor studieretning for tekniske byggfag og allmenne, økonomiske og administrative fag som har større søking enn i fjor.

Studiekompetanse-yrkeskompetanse

Innenfor grunnkurs er det 43 prosent som søker til studieretninger som fører til studiekompetanse. Dette er noe lavere enn tidligere år. På videregående kurs I er fordelingen mer lik med 47 prosent av søkerene til studiekompetansegivende studieretninger. I fjor var det samme tallet 45 prosent.

I fjor var det en markert økning i søkermassen til allmennfaglig påbygning på VK II. Sammenlignet med i fjor er det i år noe færre søkere. Det ser ut til at søkere til dette

kurset har stabilisert seg noe mot den markerte økningen i fjor.

Søkere til plasser som ikke inngår i de fylkeskommunale fellesinntakene, er ikke med i rapportene fra fylkeskommunene. Dette gjelder i første rekke søkere til private og statlige skoler.