Historisk arkiv

Fylkeskommunen skal ha ansvar for tilbud om teknisk fagskole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

21.12.00 De tekniske fagskolene skal videreutvikles. Samtidig videreføres den gjeldende loven om teknisk fagskole. Dette blir foreslått i en stortingsmelding om korte, yrkesrettede utdanninger etter videregående utdanning.

Pressemelding

Nr.: 109-00
Dato: 21.12.00

Fylkeskommunen skal ha ansvar for tilbud om teknisk fagskole

De tekniske fagskolene skal videreutvikles. Samtidig videreføres den gjeldende loven om teknisk fagskole, og i en ny forskrift vil det bli presisert at alle fylkeskommunene skal gi et tilbud om teknisk fagskole.

Dette er noen av de sentrale punktene i stortingsmelding 20 - om korte, yrkesrettede utdanninger etter videregående utdanning - som passerte statsråd torsdag. I meldingen understreker regjeringen at den ikke ønsker å opprette et eget offentlig utdanningsnivå mellom videregående skole og høyere utdanning. I stedet vil man legge til rette for nye yrkesrettede løp innenfor høyere utdanning og dessuten åpne for mer avkortede løp i høyere utdanning der både yrkeserfaring og tidligere utdanning legges til grunn.

Teknisk fagskole er det eneste offentlige tilbudet om kompetansegivende videreutdanning for personer med kun fagbrev. Dette tilbudet beholdes og lov om teknisk fagskole videreføres.

Meldingen er en oppfølging av Bergutvalgets innstilling, "Mellom barken og veden", som ble presentert tidligere i år (NOU 2000: 5). Den berører både offentlige og private utdanningstilbud.

Andre hovedpunkter

Andre sentrale forslag i meldingen er disse:

  • Høgskolene skal i større grad satse på kortere yrkesrettede utdanningstilbud i høyere utdanning
  • Det skal åpnes for avkortede løp i høyere utdanning på grunnlag av tidligere utdanning og yrke.
  • Privatskolelovens § 3 bokstav e, om yrkesrettet undervisning som ikke blir gitt i videregående opplæring, faller bort. Nye utdanningstilbud på dette området vil dermed ikke få tilskudd, mens de opplæringstilbudene som allerede er godkjent får beholde tilskuddet som i dag.

Studiefinansiering

Meldingen omhandler også konsekvenser for studiefinansieringen, blant annet med disse hovedpunktene:

  • Dagens ordning med et minimumsomfang på tre måneders studietid for godkjenning av tilbud for studiefinansiering opprettholdes
  • Det gis utdanningsstøtte for inntil ett års utdanning etter videregående opplæring som ikke er høyere utdanning. Tilbud som fra før er godkjent for støtte i mer enn ett år, skal fortsatt kunne gi støtte for den tiden de er godkjent for.

Rammen for studiefinansiering vil bli behandlet i en egen stortingsmelding på grunnlag av innstillingene fra Mjøsutvalget og Aamodtutvalget.

Offentlig ansvar

Det offentlige har ansvar for et godt utviklet utdanningsløp i grunnskole, videregående opplæring og høyere utdanning. Regjeringen vil fremme helheten i opplæringen og legge til rette for at det ikke skal være blindveier, omveier eller parallelle løp i utdanningssystemet.

Regjeringen ser det som et hovedmål for utdanningspolitikken at flest mulig får brukt sine muligheter og talenter gjennom tilgang til utdanning og mulighet for personlig vekst og utvikling. Også de utdanningene som per i dag ikke omfattes av opplæringsloven eller lovene for høyere utdanning, må stå sentralt. Livslang læring må bli en naturlig del av fremtidens arbeids- og samfunnsliv.

Det er en internasjonal trend å ta et helhetlig grep overfor det utdanningsbehovet som eksisterer etter videregående opplæring. Løsningene er ulike, men fokuseringen på kompetansebehovet i et helhetlig næringspolitisk og samfunnsnyttig perspektiv er tydelig, heter det i stortingsmeldingen.