Historisk arkiv

Handlingsplan for kompetanse lagt fram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Et løft for alle

Handlingsplanen for Kompetansereformen ble lagt fram like etter påske. Den fireårige planen er laget i samarbeid med blant andre lærerorganisasjonene, partene i arbeidslivet og ulike tilbydere av utdanning. -God grunnutdanning og oppdatert kunnskap skal ikke forbeholdes noen få, men være en mulighet for alle, sier statsråd Trond Giske

Pressemelding

Nr.: 030-00
Dato: 24.04.00

Handlingsplan for kompetanse legges fram:
- Et løft for kunnskap til alle

-God grunnutdanning og oppdatert kunnskap skal ikke forbeholdes noen få, men være en mulighet for alle, sier statsråd Trond Giske. Han legger nå fram den første handlingsplanen for Kompetansereformen. Den fireårige planen er laget i samarbeid med blant andre lærerorganisasjonene, partene i arbeidslivet og ulike tilbydere av utdanning.

Handlingsplanen fokuserer på åtte innsatsområder. Blant disse er dokumentasjon og verdsetting av realkompetanse, strukturell omstilling av det offentlige utdanningssystemet og motivasjons- og informasjonstiltak.

Nasjonens kunnskapskapital må utvides, sier Giske. Statsråden understreker at en godt utdannet befolkning er nasjonens viktigste ressurs for å ta vare på og skape nye arbeidsplasser, sikre livskvalitet og hindre nye klasseskiller. Kunnskap er avgjørende i en tid med store teknologiske forandringer, endringer i internasjonale konkurranseforhold og økt erkjennelse av naturens begrensede bæreevne.

I handlingsplanen legges det opp til fleksibilitet. Blant annet er det viktig å utvikle og bruke de mulighetene som informasjons- og kommunikasjonsteknologien (IKT) gir til opplæring. Det er likevel ikke slik at bruk av IKT løser alle problemer og tilfredsstiller alle behov. Det er også vesentlig å fokusere på læringsmiljøene og på selve læringsprosessen. I den forbindelse skal det stimuleres til forskning og utviklingsarbeid knyttet opp mot Kompetansereformen.

I den nye handlingsplanen vektlegges bl.a. disse målsetningene:

stimulere til videreutvikling av opplæringstilbud som utnytter mulighetene som ligger i arbeidsplassen som læringsarena

utvikle etter- og videreutdanningstilbud som i større grad er tilpasset behov i arbeidslivet

etablere ordninger for opptak til høgre utdanning på grunnlag av realkompetanse og ordninger for avkorting av studier på bakgrunn av realkompetanse

legge til rette for at utdanningssystemet kan ta vare på demokratiske og kulturelle verdier

legge bedre til rette for utvikling av tilbud som er fleksible med hensyn til tid, sted og varighet

stimulere utviklingsarbeidet i kommuner og fylkeskommuner med sikte på nye organiseringsformer i skolen

etablere en god veiledningstjeneste og gi veiledning som kan være motiverende for dem som trenger det

Handlingsplanen skal være et konstruktivt og utviklende bidrag i reformarbeidet, sier Trond Giske, og legger til at nye satsingsområder selvsagt kan tas inn i løpet av planperioden. Når fireårsperioden er over skal planen evalueres.

KUF fakta (sentrale dokumenter)