Historisk arkiv

Internasjonal ekspertise evaluerer Norges forskningsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

09.10.00 KUF har inngått avtale med den internasjonale Technopolis-gruppen om evaluering av Norges Forskningsråd. Evalueringen skal være gjennomført innen 15. desember 2001.

Pressemelding

Nr.: 084-00
Dato: 09.10.00

Internasjonal ekspertise evaluerer Norges forskningsråd

Ledende europeiske miljøer innen forskningsevaluering skal foreta en bred og uavhengig evaluering av Norges forskningsråd. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har inngått avtale med den internasjonale Technopolis-gruppen. Evalueringen skal være gjennomført innen 15. desember 2001.

– Norges forskningsråd var en radikal nyskaping, som skulle favne over hele forskningsspekteret fra tradisjonell grunnforskning til anvendt og næringsrettet forskning, sier statsråd Trond Giske. – Det borger for kvalitet at de fremste miljøene i Europa nå har fått ansvaret for evalueringen. Jeg er spent på evalueringsresultatet og trygg på at vi får en balansert evaluering som retter fokus mot Forskningsrådets forhold både til forskersamfunn, nærings- og samfunnsliv og den offentlige sektor.

I tillegg til Technopolis består evalueringens analyseteam av evalueringsekspertise fra tyske Fraunhofer-ISI og Universitetet i Twente i Nederland. Et faglig tungt, internasjonalt evalueringspanel vil kvalitetssikre evalueringen og evalueringsprosessen, mens norske NIFU og STEP skal bidra i forbindelse med datainnsamling.

Mandatet for evalueringen gir pålegg om en bred, empirisk evaluering med analyse av sammenhengen mellom de målsettinger som er trukket opp for Forskningsrådets virksomhet og Forskningsrådets rammebetingelser, organisering og virkemidler. Med bakgrunn i analysen skal evalueringen også vurdere hvordan Forskningsrådet bør møte framtidige utfordringer for norsk forskning.

Norges forskningsråd ble opprettet 1. januar 1993 da fem tidligere forskningsråd ble slått sammen til ett. Ved opprettelsen ble det forutsatt at reformen skulle evalueres etter en viss tid. Et opplegg for evalueringen ble skissert for Stortinget i Forskningsmeldingen fra juni 1999. Evalueringen har et økonomisk omfang på 7 millioner kroner.

Kontaktpersoner:

ekspedisjonssjef Grete Ek Ulland, telefon: 22 24 74 60

avdelingsdirektør Geir Arnulf, telefon: 22 24 79 26

Mer informasjon om evalueringen