Historisk arkiv

Mjøs-utvalget: Bedre kvalitet i utdanning og forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Mjøs-utvalget innstilling: Fridhet med ansvar

Utvalget for høgre utdanning, Mjøs-utvalget, leverte sin innstilling til kirke-, utdannings- og forsknoingsminister Trond Giske 8. mai. Innstillingen har tittelen Frihet med ansvar og berører de fleste sider av norsk høgre utdanning. Utvalget har særlig lagt vekt på hvordan vi kan få til enda bedre kvalitet i utdanning og forskning.

Pressemelding

Nr.: 037-00
Dato: 08.05.00

Mjøs-utvalget: Bedre kvalitet i utdanning og forskning

Statsråd Trond Giske mottok 8. mai en innstilling fra Utvalget for høgre utdanning som har vært ledet av professor Ole Danbolt Mjøs. Utvalgets innstilling berører de fleste sider av norsk høgre utdanning.

-Utvalget har særlig lagt vekt på hvordan vi kan få til enda bedre kvalitet i utdanning og forskning. Vi føreslår blant annet nye former for organisering og finansiering av høgre utdanningsinstitusjoner som skal legge til rette for denne, sier utvalget leder Ole Danbolt Mjøs.

Utvalgets forslag har som formål å skape rammebetingelser for de høgre utdanningsinstitusjonene for å fremme satsning på bedre kvalitet i utdanning og forskning. De viktigste forslagene i utvalgets innstilling "Frihet med ansvar- om høgre utdanning og forskning i Norge" er:

  • De høgre utdanningsinstitusjonene bør få en større grad av frihet, slik at de selv kan velge løsninger og sette i verk tiltak som fremmer kvalitet i utdanning og forskning.
  • Utvalgets flertall foreslår at de statlige universitetene og høgskolene organiseres som egne rettssubjekter i henhold til egen særlov. Et mindretall i utvalget foreslår at institusjonene organiseres som forvaltningsorgan med utvidede fullmakter.
  • Utvalget foreslår en ny styringsordning ved de høgre utdanningsinstitusjonene slik at et flertall av medlemmene i styrene ved de statlige høgre utdanningsinstitusjonene oppnevnes av departementet, og foreslår at rektor ansettes av styret.
  • Utvalget foreslår at finansieringen av forskning og utdanning ved høgre utdanningsinstitusjoner deles, og foreslår en finansieringsordning som belønner institusjonene for resultater og kvalitet i utdanning og forskning.
  • Utvalgets flertall foreslår at en del av den statlige finansieringen følger studentenes valg av studier ved at det etableres et system for "voucher" eller statlig finansierte gebyrstipend.
  • Utvalget foreslår at det må bli et mer gjensidig forpliktende forhold mellom den enkelte student og utdanningsinstitusjonen. Det må blant annet satses på oppfølgeing og veiledning i utdanningene for å fremme den enkeltes læring, slik at flere kan følge normert studietid.
  • Utvalget foreslår at gradssystemet endres slik at den normerte studietiden for lavere og høyere grads studier til sammen blir fem år, mens den normerte studietiden for lavere grads studier blir 3- 3 1/2 år.
  • Utvalget foreslår at det må satses mer på forskning og forskerutdanning ved de høgre utdanningsinstitusjonene, slik at norsk forskning kan komme opp på samme nivå som andre OECD- land.
  • Utvalget foreslår at de eksisterende institusjonsbetegnelsene fortsatt legges til grunn for rollefordelingen mellom de høgre utdanningsinstitusjonene. Hvis faglige forutsetninger oppfylles kan en få omdanning av eksisterende høgskoler til vitenskapelige høgskoler og universiteter. Utvalget foreslår her et sett av faglige kvalitetskriterier som må oppfylles for slike omdanninger. Departementet bør får ansvar for å fatte den endelige beslutningen i slike saker, forutsatt at faglig godkjenning foreligger.
  • Utvalget foreslår oppretting av et Senter for evaluering og akkreditering som skal bistå institusjonene i utvikling av kvalitet i utdanningstilbud, og foreta godkjenning av grader og yrkesutdanninger i det norske høgre utdanningssystemet.

Utvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 30. april 1998. Mandatet for utvalget er svært omfattende, og utvalget ble bedt om å vurdere sentrale spørsmål og problemstillinger i norsk høgre utdanning. Blant medlemmene av utvalget er representanter fra partene i arbeidslivet, vitenskapelig ansatte og ledere ved universiteter og høgskoler, studenter og personer med lang erfaring fra forvaltning og politisk arbeid. Utvalget la fram to innstillinger 19. april 1999, NOU 1999: 17 Realkompetanse i høgre utdanning og NOU 1999: 18 Organisering av oppdragsvirksomhet, og leverer med dette sin endelige innstilling."

Innstillingen vil bli sendt ut på høring av departementet innen kort tid. Utredningen bli mandag lagt ut på internett, og finnes på Odin http://www.dep.no/

Henvendelser kan rettes til utvalget ved:

Utvalgets leder Ole Danbolt Mjøs på telefon 91 19 58 49

Sekretariatsleder Hans J. Gjertsen på telefon 90 61 90 82