Historisk arkiv

Norges første norsk-urdu ordbok

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Norges første norsk-urdu ordbok

Norges første norsk-urdu ordbok lanseres for pressen i forbindelse med utdelingen av lærebokas mediepris og åpningen av netd@ys . Dette vil finne sted i Læringssenterets lokaler i Kolstadgaten 1 på Tøyen.

For første gang i Norge er det nå utgitt en norsk- urdu ordbok. Det har lenge vært et stort behov for ordboken blant elever, norsklærere, morsmålslærere, studenter og tilsatte i forskjellige institusjoner som kommer i kontakt med urdu- talende.

Ordboken bygger på et sentralt og allment ordforråd med hovedvekt på et moderne språk og inneholder 18 000 oppslagsord. Lay-outen er spesielt utviklet med tanke på at den skal brukes som et effektivt oppslagsverk. Ordutvalget er tilpasset elevers behov, slik at de selv skal kunne formulere seg på urdu, og forstå de urdutekstene de leser. Ordboken skal også hjelpe dem å lære seg norsk.

I Norge finnes det ca. 20.000 innvandrere fra Pakistan. De aller fleste av disse har panjabi til morsmål. Likevel oppfatter en meget stor del av dem urdu som sitt førstespråk. Den såkalte morsmålsundervisning som deres barn får i norske skoler, er urduundervisning.

Bashir Ahmad og Riffat Hussain har utarbeidet ordboken, mens Professor Finn Thiesen har skrevet et innledningskapittel om uttalen av urdu. Norsk-urdu ordbok er finansiert og utgitt av Nasjonalt læremiddelsenter (NLS). Etter nedleggelse av NLS har Læringssenteret overtatt ansvar for ordboken.

Ordboken kan bestilles i bokhandelen, ISBN 82-486-0050-5, pris: 280,- kr

Kontaktperson Danuta Ciemska, tlf 2330133,

dc@ls.no