Historisk arkiv

Ny nasjonal vitnemålsbase

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

12.07.00 En nasjonal vitnemålsbase for videregående opplæring er i år for første gang tatt i bruk ved opptaket til høgre utdanning.

Pressemelding

Nr.: 062/2000
Dato: 12. juli

Ny nasjonal vitnemålsbase

En nasjonal vitnemålsbase for videregående opplæring er i år for første gang tatt i bruk ved opptaket til høgre utdanning. Innsamlingen av vitnemål skjer elektronisk, og antall vitnemål ved første innlevering er høyere enn forventet.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) har i nærmere tre år arbeidet med å etablere en nasjonal vitnemålsbase for videregående opplæring. Målet med basen er å forenkle opptaket til universitet og høyskoler. Etter en pilotdrift i 1999 hvor tre fylker deltok, er nå basen tatt i bruk i tilnærmet full skala på landsbasis.

– Databasen er et viktig ledd i å effektivisere og kvalitetssikre offentlig administrasjon, sier statsråd Trond Giske. – Slik som systemet er bygd opp, hjelper det også den enkelte skole og fylkeskommune i å administrere et forholdsvis innviklet regelverk på området.

Basen inneholder nå ca 29000 vitnemål fordi flere skoler også har sendt inn 1999-vitnemål. Av årets 19-åringer som har søkt om opptak til høyere utdanning, dekker basen 68%. Det var ikke forventet at basen i første driftsår skulle omfatte alle vitnemål. Flere private skoler skal etter planen først levere vitnemål til basen i 2001. Elever som har tatt allmennfaglig påbygning etter yrkesfaglig utdanning er heller ikke med. Også disse ( ca 4 000) kommer med først neste år.

Teknisk foregår innsamlingen til basen ved at den enkelte videregående skole tar en elektronisk kopi av vitnemålet som videresendes til basen via fylkeskommunen. I de skoleadministrative systemene er det lagt inn en sentralt utviklet kontrollenhet som tester at vitnemålene er korrekte i henhold til regelverket. Opplegget synes å fungere godt.