Historisk arkiv

Ny OECD-rapport: Norge og Sverige prioriterer utdanning høyest av OECD-landene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Education at a Glance

18.05.00 Norge har i mange år vært blant de OECD-land som bruker mest ressurser på utdanning. Årets utgave av Education at a Glance viser at Norge og Sverige er de to land som bruker mest ressurser på utdanning. Norges befolkning har et svært høyt utdanningsnivå og deltakelsen i utdanning er godt over gjennomsnittet.

Pressemelding

Nr.: 042-00
Dato: 18.05.00

Ny OECD-rapport:
Norge og Sverige prioriterer utdanning høyest av OECD-landene

Norge har i mange år vært blant de OECD-land som bruker mest ressurser på utdanning. Årets utgave av Education at a Glance viser at Norge og Sverige er de to land som bruker mest ressurser på utdanning. Norges befolkning har et svært høyt utdanningsnivå og deltakelsen i utdanning er godt over gjennomsnittet.

Education at a Glance er den viktigste av de internasjonale undersøkelsene om utdanning som Norge deltar i. 29 land innen OECD-området deltar i undersøkelsen. Hensikten er å se den norske utdanningspolitikken i et internasjonalt lys.

Ressurser i utdanningssystemet

Målt som andel av brutto nasjonalproduktet utgjør de offentlige utgiftene til utdanning 6,6 prosent. Bare Sverige bruker mer offentlige ressurser – 6,8 prosent. Gjennomsnittet for OECD-landene er 5,1 prosent.

Veksten på 1990-tallet har særlig vært stor i høyere utdanning. Som følge av den sterke veksten i studenttallet økte ressursene fra 1990 til 1996 med 32 prosent.

Norge bruker langt mer ressurser per elev i grunnskolen og videregående opplæring enn gjennomsnittet for OECD-landene. Utgiftene per student i høyere utdanning er og godt over gjennomsnittet. En av forklaringene er at det er relativt få elever per lærer i grunnskolen og videregående opplæring. På barnetrinnet er det 12,6 elever per lærerårsverk (OECD-gjennomsnitt 17,1), på ungdomstrinnet 10,1 (14,9) og i videregående opplæring 8,1 (15,1) elever per lærerårsverk.

Befolkningens høye utdanningsnivå

I Norge er det bare 16,9 prosent av befolkningen (25-64 år) som ikke har mer enn grunnskoleutdanning. Gjennomsnittet for OECD-landene er 44 prosent.

25,8 prosent av samme aldersgruppe har høyere utdanning. Gjennomsnittet for OECD-landene er 23 prosent.

I aldersgruppen 25-34 år har 93 prosent utdanning på videregående skole-nivå. Ingen andre land ligger høyere, OECD-gjennomsnittet er 72 %.

Deltakelse i utdanning

I Norge er svært mange under utdanning. Den høye deltakelsen er bakgrunnen for at antallet år forventet skolegang for en norsk 5-åring er 17,7 år. Gjennomsnittet for OECD-landene er 16,4 år.

I aldersgruppen 15-19 år er 86,4 prosent under utdanning. Gjennomsnittet i OECD-landene er 76,3 prosent. Bare i Frankrike og Tyskland er det en høyere deltakelse i denne aldersgruppen.

I aldersgruppen 20-29 år er 26,5 % under utdanning. Gjennomsnittet for OECD-landene er 20,4 %.

Rapporten er tilgjengelig på Internett på denne adressa:

http://www.oecd.org/els/stats/els_stat.htm