Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett: Områdene kirke, utdanning og forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 039-00
Dato: 12. mai, 2000

Revidert nasjonalbudsjett

Områdene kirke, utdanning og forskning

Regjeringen foreslår bl.a. å bevilge 40 millioner kroner til videregående opplæring for voksne som en del av Kompetansereformen. I Revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram fredag er det også forslag om å øke kapitalen i Forskningfondet med 1 milliard kroner fra 1. juli i år. Det blir også foreslått reduksjon i bevilgningen kirkelig administrasjon og omstillingstiltak innen uh-sektoren.

40 millioner kroner til videregående opplæring for voksne

Regjeringen foreslår å bevilge totalt 44,5 millioner kroner til å følge opp lovforslaget om rett til videregående opplæring for voksne (40 millioner kroner), utvidelse av rammen for hvor mange år elever kan ta ut retten til videregående opplæring og rett til opplæring i punktskrift fra høsten. Forslagene vil tre i kraft fra høsten 2000, og midlene vil bli lagt inn i rammetilskuddet til kommunene og fylkeskommunene. Helårsvirkningen vil bli fulgt opp i Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2001.

Mer til Forskningsfondet

Regjeringen foreslår å øke kapitalen i Fondet for forskning og nyskaping med 1 milliard kroner fra 1. juli 2000. Fondet ble opprettet 1. juli 1999 og skal spesielt brukes til å styrke langsiktig, grunnleggende forskning. Avkastningen fra fondet vil i 2001 utgjøre ca. 200 mill. kroner. Dette er en økning på 110 mill. kroner i forhold til 2000.

På forskningsområdet legger Regjeringen fram en opptrappingsplan for forskningsbevilgningene. Målet er at Norge minst skal nå OECD-snittet for FoU-

innsats i løpet av fem år. Planen skisserer et samlet vekstbehov på ca. 9 mrd. kroner for å oppfylle dette målet. Konkrete budsjettvedtak vil imidlertid bli fattet i de årlige budsjettene.

Mer til norskopplæring for innvandrere

Tilskudd til norskopplæring for innvandrere blir økt med 48,6 millioner kroner. Hovedårsaken til økningen er økte satser til kommunene og at antall deltakere i norskopplæringen er høyere enn tidligere forutsatt.

Utvidet prøveordning for elevutveksling

Det blir foreslått å utvide prøveordningen der elever kan få støtte fra Lånekassen til å ta et år i utlandet via en videregående skole. Dette gjøres gjennom at to nye skoler godkjennes for å gi et slikt tilbud.

Startmidler til Nasjonalt senter for læring og utvikling

I forbindelse med at det blir opprettet et Nasjonalt senter for læring og utvikling 1. august i år forslår Regjeringen å bevilge 4,5 millioner kroner i startmidler. Senteret skal styrke arbeidet med utvikling og vurdering av skoleverket.

Reduksjon for kirkelig administrasjon

Bevilgningen til de kirkelige fellesrådene blir redusert med 25 millioner kroner, fra 110 til 85 millioner kroner.

Reduksjon i midlene til omstilling innen uh-sektoren

Regjeringen foreslår å redusere bevilgningen til omstillingstiltak, rekrutteringsstillinger og forskning ved universitetene med 10 millioner kroner. I Statsbudsjettet for 2000 ble det bevilget 100 mill kroner på denne posten.

Utsettelse av forsøk

Regjeringen foreslår å utsette forsøket med å nytte timeressurs som alternativ til klassedelingsregler på ungdomstrinnet. Formålet med forsøket er å stimulere til større fleksibilitet i organiseringen av opplæringen og å jevne ut forskjeller i lærertetthet. Forsøket skulle startet opp høsten 2000, men Regjeringen vil komme tilbake til forsøket i forbindelse med statsbudsjettet for 2001.

Reduksjon i tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger

Det blir foreslått å redusere totalbevilgningen til bedrifter som tar inn lærlinger med 10 millioner kroner. Nye anslag viser at behovet for tilsudd er mindre en tidligere antatt.