Historisk arkiv

Samarbeid mellom KUF og utdanningsdepartementet i Zambia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Statsråd Trond Giske reiser til Zambia

Statsråd Trond Giske reiste 9. mai på et besøk til Zambia for å drøfte samarbeid om oppbygging av skolestrukturen i Zambia.

Pressemelding

Nr.: 037-00
Dato: 09.05.00

Samarbeid mellom KUF og utdanningsdepartementet i Zambia

Kirke-, utdannings- og forskningsminister Trond Giske reiser i dag til Zambia for å drøfte samarbeid om oppbygging av skolestrukturen i Zambia. Statsråden er invitert av Zambias utdanningsminister. KUF og Norad har inngått en samarbeidsavtale om utviklingsbistand. Skoleekspertise i KUF har gjennomført flere utdanningsreformer i Norge og bruker nå denne kunnskapen i samspill med utdanningsmyndighetene i utviklingsland.

- Utdanning handler om rettferdighet både nasjonalt og globalt, sier Trond Giske. - Utdanning er en viktig nøkkel til endring og utvikling – antakeligvis den aller viktigste, og KUF har opparbeidet erfaring det kan være fornuftig å dele med andre land.

Etter henvendelse fra søsterdepartementet i Zambia er KUF i ferd med å starte et samarbeid om støtte til gjennomføring av en stor reform av Zambias grunnskole. Reformen har som mål å øke tilgangen til utdanning for alle, særlig jenter og barn i utkanten. Den sikter også mot å øke kvaliteten i det tilbudet som gis.

Zambia er et prioritert samarbeidsland og Norge har i mange år bidratt med støtte blant annet til utdanning. Det nye er samarbeid mellom landenes departementer mer rettet mot styringsystemene på utdanningsområdet. Zambia står foran store utfordringer: en av tre kan ikke lese og skrive, stor drop-out tidlig i grunnskolen særlig blant jenter, manglende læremateriell og for få lærere. I tillegg kommer konsekvensene av at ca 20% av alle over 15 år er smittet av HIV-viruset.

Under besøket og drøftingene med Zambias utdanningsminister, Godfrey Miyanda vil de to statsråder undertegne en intensjonserklæring for det videre samarbeidet. Samarbeidet vil konsentrere seg om gjennomføring av grunnskolereformen både sentralt og ute i distriktene. Erfaringer vil bli hentet bl.a. fra gjennomføringen av den norske grunnskolereformen (Reform 97). Videre vil norske erfaringer med fådelte skoler og annenhverdag skoler kunne gi bedre ressursutnytting. Formen på samarbeidet vil være gjensidig utveksling av medarbeidere i forhold til konkrete behov.

-Jeg har tro på at denne form for samarbeid på utdanningssiden vil ha en positiv effekt også for norsk utdanning. Nord – sør problematikken vil settes sterkere på dagsorden, sier Giske.

KUF har innledet et samarbeid med Elevorganisasjonen i Norge, lærerorganisasjonene og NORAD for å styrke denne kunnskapen i norsk opplæring.

Statsråd Giske er tilbake fra Zambia 15.mai.