Historisk arkiv

Satsing på fellesskolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Utdanningspolitisk redegjøresle fra statsråd Trond Giske

04.05.00 – Framtidas utdanning skal bygge på fleksibilitet, rettferdighet, intensitet, skaperkraft og kvalitet. Vi vil fjerne sykdomstegnene i noen deler av skoleverket – vi vil ha en FRISK fellesskole, sa statsråd Trond Giske i sin første utdanningspolitiske redegjørelse for Stortinget torsdag. De fem stikkordene skal kjennetegne skole og opplæring.

Pressemelding

Nr.: 034-00
Dato: 04.05.00

Satsing på fellesskolen

– Framtidas utdanning skal bygge på fleksibilitet, rettferdighet, intensitet, skaperkraft og kvalitet. Vi vil fjerne sykdomstegnene i noen deler av skoleverket – vi vil ha en FRISK fellesskole, sa statsråd Trond Giske i sin første utdanningspolitiske redegjørelse for Stortinget torsdag. De fem stikkordene skal kjennetegne skole og opplæring.

Den nye regjeringen vil sette ny fart på arbeidet med en fornyelse og opprustning av utdanningen, og kjempe mot et utdanningssystem som er kommersialisert og delt.

– Et av mine viktigste budskap til alle de dyktige lærerne i norske skoler er at vi må bli enda flinkere til å bruke de mulighetene som ligger der til å tilrettelegge opplæringen for den enkelte. Skolen må bli mer fleksibel, sa Giske. – Vi må hele tiden tilegne oss ny viten. Det stilles store krav til raske omstillinger, fleksibilitet og nytenkning. Kompetansereformen skal blant annet stimulere til at mer opplæring skjer på arbeidsplassen og i arbeidssituasjonen, sa Giske.

Giske forsvarer den offentlige fellesskolen og er bekymret for utviklingen med stadig flere private grunnskoler. – Dette blir ensretting. Det er når barna går i samme skolen av vi får mangfold, sier Giske.

Giske ønsker videre at utdanningsinstitusjonene tar et større ansvar for studentenes utdanningsprogresjon. Det må bli viktigere, også økonomisk, at de studentene man får inn kommer gjennom studiet, og kommer ut igjen med den kunnskap og kompetanse som forventes og som trengs. Studieprogresjonen er for dårlig. Mye skyldes for dårlig oppfølging. Det er for eksempel et paradoks at man på universitetene har tettere oppfølging av studentene jo lengre man har studert.

Giske vil satse på internasjonalt samarbeid og bistand innen utdanning. KUF sitter med mye erfaring fra reformgjennomføringer og vil i samarbeid med norske bistandsmyndigheter bidra til økt kvalitet i norsk utdanningsbistand.

(Statsråd Giske innleder tirsdag 9. mai sitt første utenlandsbesøk. Giske er invitert til Zambia av Zambias utdanningsminister, Godfrey Miyanda. Hensikten med besøket er å legge til rette for mer formelt utdanningssamarbeid mellom de to landene.)

Hele den utdanningspolitiske redegjørelsen ligger på Internett på adressen:

http://kuf.dep.no under stikkordet taler.