Historisk arkiv

Søking til høgre utdanning: Nedgangen i søkertall flater ut

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

76 000 søkere til høgre grunnutdanning

Søkingen til høgre grunnutdanning som omfattes av det samordnede opptaket er i år rundt 76 000. Dette er en mindre nedgang i søkertall. Sammenliknet med tall fra foregående år flater nå søkertallet ut.

Pressemelding

Nr.: 038-00
Dato: 11.05.00

Søking til høgre utdanning:
Nedgangen i søkertall flater ut

Søkingen til høgre grunnutdanning som omfattes av det samordnede opptaket vil i år ligge på rundt 76 000, viser tall fra Samordnet opptak. Det tilsvarende tallet på samme tidspunktet i fjor var 78 000. 2262 søkere fikk i fjor ikke tilbud om studieplass. Utviklingen i søkertall de siste årene tyder på at nedgangen i søkertall til høgre utdanning er i ferd med å stabilisere seg. Til sammen er det innen det samordna opptaket ca 42 060 studieplasser.

-De fleste søkere til høgre utdanning vil ut fra oversikten fra Samordna opptak få et tilbud om plass, sier statssekretær Randi Øverland. -Det er spesielt gledelig at søkertallene til fagområder som sivilingeniør- og faglærerutdanningen nå går opp. Vi registrerer at det også i denne søkerrunden er færre søkere til førskolelærerutdanningen enn studieplasser. Søkere til allmennlærer- og sykepleierutdanningen flater ut. Vi vil følge opp arbeidet med å rekruttere flere søkere til disse studiene, sier Øverland.

Det samordna opptaket omfatter søkere til universitetene, de fleste vitenskapelige høgskolene og de statlige høgskolene. Også noen private høgskoler er med.

Norges teknisk-vitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim og Universitetet i Tromsø har en økning i antall søkere som hadde denne institusjonen som førstevalg (primærsøkere). Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har en nedgang i antall primærsøkere.

I høgskolesektoren er nedgang og framgang i søkertallene jevnt fordelt over hele landet, uten noen klare geografiske skiller. Bl. a. har Høgskolen i Akershus og Høgskolen i Sogn og Fjordane hatt en fremgang i antall primærsøkere, mens Høgskolen i Ålesund, Høgskolen i Telemark sammen med noen private høgskoler har hatt en tilbakegang.

Utdanninger som har hatt markert framgang i søkertallet er faglærerutdanningen, medisin, vernepleier, sivilingeniør, treårig høgskolekandidat og siviløkonom.

Tilbakegangen i søking fortsetter for førskolelærerutdannigen, mens den flater ut for sykepleier- og allmennlærerutdanningen.

De foreløpige tallene viser at det til førskolelærerutdanningen og maritim utdanning er færre primærsøkere enn studieplasser.

Søkere kan omprioritere studieønskene fram til 1.juli. I tillegg vil det bli lagt ut tilbud om ledige studieplasser for nye søkere på Restetorget. Primærsøkertallene vil derfor forandre seg noe fram til denne datoen. De endelige tallene foreligger etter hovedopptaket 25. juli.

Nærmere opplysninger om søkertall blir gitt ved den enkelte institusjon eller Samordna opptak, tlf. 22 85 88 00, http://www.so.uio.no