Historisk arkiv

Utdeling av Olav- og Sunnivastipendet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

06.09.00 Statsråd Trond Giske delte onsdag ut Olav- og Sunnivastipendet for 2000. Utdelingen fann sted under en tilstelning i Kirkens hus i Oslo.

Pressemelding

Nr.: 074-00
Dato: 06.09.00

Utdeling av Olav- og Sunnivastipendet

Statsråd Trond Giske delte i dag ut Olav- og Sunnivastipendet for 2000 under en tilstelning i Kirkens hus i Oslo. Stipendene er utlyst av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. Olavstipendet blir i første rekke tildelt prester i Den norske kirke, og innebærer ett års permisjon med lønn i tillegg til 80 000 kroner i stipend. Sunnivastipendet blir tildelt medlemmer av de kirkelige råd.

Følgende personer har fått Olavstipendet 1999:

  • Benedikte Ericson (prest ved Kirkelig ressurssenter for mishandlede kvinner, Oslo bispedømme); Den krenkedes tilgivelse av krenker, sett med incestutsattes øyne. Ericson skal gjennomføre en intervjuundersøkelse blant kvinner som er utsatt for incestovergrep, og lar denne ligge til grunn for praktisk-teologisk refleksjonsarbeid. Prosjektets mål er å undersøke om – og eventuelt hvordan - det lar seg gjøre for kirken å snakke om tilgivelse på en måte som er meningsfull for incestutsatte. KIFO skriver i sin vurdering av søknaden; Prosjektet omhandler et brennaktuelt tema, og det gjøres dessuten ut fra et kirkelig og teologisk sett svært relevant utgangspunkt; nemlig spørsmålet om tilgivelsens betydning, mulighet og funksjon.
  • Tore Skjæveland (prest i Fjelberg menighet, Bjørgvin bispedømme); Kven preikar presten eigentleg til? Ei kritisk undersøkjing av den implisitte tilhøyrar i norske høgmessepreiker. Skjæveland vil analysere prekentekster fra ulike menigheter for å gi et bidrag til forståelsen av prekenen som tilhørerorientert tale. Slik skal prosjektet medvirke til større bevissthet om hvordan språk, argumentasjonsmåte, gruppekrav og rolleforventninger påvirker prekenen som kommunikasjonsform. KIFO skrev i sin vurdering av søknaden; Prosjektet er praktisk-teologisk sett spennende. Det finnes lite undersøkelser som tar for seg prekenen som empirisk materiale, og – som denne studien – fokuserer på hva i prekenen som inkludere og hva som setter grenser for tilhørergruppene.
  • Magne Sandberg (prest i Oppsal menighet, Oslo bispedømme); Hvor kom de fra og hvor gikk de hen? En statistisk analyse av flyten i det norske presteskapet i perioden 1960-99. Sandberg vil undersøke hvilke stillinger prester ordineres til, blant annet hvor mange prester i de ulike kohorter som går ut av prestetjenesten til helt andre yrker. KIFO skriver i sin vurdering av søknaden; Temaet er meget aktuelt i forståelsen av presterollen, presters arbeidssituasjon og i vurderinger av planlegging av behovet for prestestillinger.

Årets Sunnivastipender går til følgende tre prosjekter:

  • Karen Marie Engeseth (menighetsforvalter Rødtvet prestegjeld, Oslo bispedømme): En menighetsgrense, - hva betyr den for rådets hverdag? I prosjektet bearbeides erfaringer fra et ressurskartleggingsprosjekt og forsøk med delt meinighetsforvalter. Engeseth vil blant annet undersøke hvordan økt samhandling over menighetsgrensene vil påvirke menighetsrådets arbeid, og om samordning av administrative ressurser over soknegrensene vil påvirke rådets rammevilkår.
  • Anne Marie Eilertsen (konsulent Kirkerådet, Oslo bispedømme); Sommerleir med dåpsopplæring. Eilertsen vil undersøke mulighetene for å kombinere ferieleir for barn i grunnskolealder med dåpsopplæring i regi av Den norske kirke.
  • Christine Aspelund (billedhugger, Oslo bispedømme); Oppgradering av kirkerommet i Iladalen kirke. I prosjektet vil Aspelund arbeide med kirkerommets visuelle utforming. Målet er å oppjustere kirkerommet og dets bruksgjenstander med sikte på nye gudstjenesteformer og mer aktiv bruk av kirkerommet.

Innstillingen av stipendiatene er skjedd etter anbefalinger fra biskop og faglig vurdering fra Stiftelsen kirkeforskning (KIFO).

1