Historisk arkiv

Utvalg går inn for lovfestet dåpsopplæring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

10.10.00 Statsråd Trond Giske har i dag mottatt innstillingen "... til et åpent liv i tro og tillit" fra utvalget som har vurdert spørsmålet om lovfestet rett til dåpsopplæring i Den norske kirke. Utvalget har vært ledet av generalsekretær Nils-Tore Andersen.

Pressemelding

Nr.: 086-00
Dato: 10.10.00

Utvalg går inn for lovfestet dåpsopplæring

Statsråd Trond Giske har i dag mottatt innstillingen "... til et åpent liv i tro og tillit" fra utvalget som har vurdert spørsmålet om lovfestet rett til dåpsopplæring i Den norske kirke. Utvalget har vært ledet av generalsekretær Nils-Tore Andersen.

Utvalget anbefaler at dåpsopplæring blir en lovfestet rett som gis til alle som er døpt og ønsker å bli døpt i Den norske kirke, forutsatt at det blir gitt nødvendige økonomiske ressurser til å innfri en slik rett.

Innstillingen er enstemmig. Den skisserer ulike modeller for dåpsopplæringsplaner, men samler seg om en hovedplan med 315 opplæringstimer for aldersgruppen 0 – 18 år. Opplæringen organiseres som en kombinasjon av undervisning i enkelte avgrensede faser, en kontinuerlig undervisning i en kirkeskole og et IT-tilbud. Nærmere halvparten av tiden foreslås lagt til tiden i småskolealderen, 6 – 10 år, i form av kirkeskole og juniorkonfirmasjon.

Dåpsopplæring etter utvalgets hovedplan vil kreve en økning av de økonomiske rammer for Den norske kirke i størrelsesorden ca 550 mill kroner, hvorav nærmere 500 mill er til nye stillinger. Utvalget peker i sin innstilling på en rekke nødvendige endringer i lovverket, i hovedsak kirkeloven.

Det er, etter utvalgets beregninger, behov for en økt bemanning som tilsvarer 1200 årsverk for arbeidet i menighetene. Årsverkene skal i hovedsak gå til styrking av katekettjenesten og dåpsopplærere, men også til prester, diakoner og kirkemusikere, Det vil være av stor betydning at de mange ulike frivillige organisasjoner bidrar i kirkens dåpsopplæringsprogram.

Det er en forutsetning for utvalgets innstilling at KRL-faget ikke endres slik at kristendomsundervisningen i skolen svekkes. Det er etter utvalgets mening, viktig at alle elever ved norske skoler får kjennskap til kristendommen uansett om de er døpt eller ikke. Utvalget legger til grunn for sitt arbeid at andre tros- og livssynssamfunn må få de samme ytre rammer for tros – og livssynsundervisningen av barn og unge som Den norske kirke.

NOU 2000: 26 ...til et åpent liv i tro og tillit