Historisk arkiv

Utvidet samarbeid om studentvelferd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Rapport fra arbeidsgruppe

14.12.00 En arbeidsgruppe som har vurdert kommunenes ansvar for studentvelferden la torsdag 14. desember fram sin innstilling. -Jeg synes det er prinsipielt viktig at studenter skal være en fullverdig del av befolkningen der de bor, sa statsråd Trond Giske ved overleveringen.

Pressemelding

Nr.: 102-00
Dato: 14.12.00

Utvidet samarbeid om studentvelferd

Arbeidsgruppe leverte ny rapport til statsråd Trond Giske

  • I alle kommuner med høyere læresteder bør det opprettes et eget vertskommuneutvalg mellom kommunen, utdanningsinstitusjonene, studentsamskipnadene og studentene.
  • De berørte vertskommunene bør ta et større ansvar for å tilrettelegge for økt studentboligbygging, blant annet tomter til redusert pris.
  • Vertskommunene bør også, så langt det er mulig, avstå tomter vederlagsfritt eller til redusert pris for studentbarnehageformål.

Dette er noen av forslagene som fremmes av en egen arbeidsgruppe som har vurdert kommunenes ansvar for studentvelferden. Gruppas leder Nils Mæhle, som er administrerende direktør ved Høgskolen i Bergen, overleverte torsdag rapporten til kirke-, utdannings- og forskningsminister Trond Giske.

Giske takket for arbeidet som var utført, med følgende foreløpige kommentar: " Jeg synes det er prinsipielt viktig at studenter skal være en fullverdig del av befolkningen der de bor. Dette gjelder både velferd og andre samfunnsspørsmål. Men det er flere forhold som må avklares, og vi vil nå sende gruppas rapport ut på høring i de berørte miljøene, herunder til kommuner, samskipnader og studentorganisasjoner. Så får vi komme tilbake med avklaringer og eventuelle endringsforslag."

Stortingets ønske

Det er Stortinget som har bedt om at disse problemstillingene blir utredet. I forbindelse med budsjettinnstillingen for 1996-97 (budsj.innstilling nr. S 12) uttalte fagkomiteen blant annet dette: "Komiteen mener at vertskommunene for høyere utdanningsinstitusjoner har et medansvar for å legge til rette for studentvelferd. Komiteen mener det er nødvendig med en del avklaringer mellom utdanningsinstitusjon, kommune og samskipnad."

Det er dette arbeidet som nå er gjennomført. Arbeidsgruppa fremmer en rekke konkrete tilrådinger som handler om studentboliger, studentbarnehager, kollektivtransport, kulturtilbud og helse – og sosialtjenester.

Boligspørsmål

Arbeidsgruppa sier i rapporten at bolig – og tomtepolitikken må være et helt sentralt tema i det lokale vertskommuneutvalget som foreslås opprettet mellom kommunene og utdanningsmiljøene. Blant de konkrete forslagene som fremmes er disse:

  • Vertskommunene må trekke inn studentboliger allerede i kommuneplanprosessen.
  • Kommunene oppfordres til å utarbeide lokale handlingsplaner for boligetablering og utleieboliger.
  • Lov om kommunal forkjøpsrett til leiegårder bør utvides til også å omfatte studentboliger.
  • Vertskommunene bør ta et større ansvar for å tilrettelegge for bygging av studentboliger, gjennom en prispolitikk som bidrar til å holde prisene lave. Dette kan i praksis dreie seg om å gi bort tomter eller å selge til redusert pris.

Barnehager og helse

På disse områdene fremmes følgende konkrete forslag:

  • Vertskommuner og studentsamskipnader bør i noen tilfeller samarbeide om barnehageutbygging.
  • Samskipnader bør kunne bruke barnehagetilskuddet fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet til å delfinansiere plasser til studentbarn i kommunale barnehager.
  • Vertskommunene bør, i den grad det er mulig, vurdere å avstå tomter vederlagsfritt eller til redusert pris for studentbarnehageformål.
  • Både før og etter innføringen av fastlegeordningen bør samskipnadene og kommunene samarbeide om helsetjenester for studenter.
  • Det bør foretas en grundigere gjennomgang av pleietrengende og bevegelseshemmede studenters reelle mulighet for å få nødvendige pleie – og omsorgstjenester.

Særmerknad

Tre av utvalgets medlemmer (Anders Hauger i KS, Kristine Tveit i Kommunal – og regionaldepartementet, og Vibeke Trålim i Finansdepartementet) har en egen særmerknad der de advarer mot forsøk på å detaljstyre kommunene når det gjelder boligbygging og studentbarnehager. De tre fremhever at " lokale løsninger sikrer større grad av fleksibilitet og treffsikkerhet i forhold til de samlede kommunale behov, og dermed en mer helhetlig boligpolitikk.

Disse medlemmene kan derfor på generelt grunnlag ikke støtte forslagene om at kommunene gjennom prispolitikken pålegges større ansvar for tilrettelegging av studentboligbygging og bygging av studentbarnehager, eller forslaget om at staten, i helt spesielle tilfeller bør vurdere å kjøpe opp tomter for at studentsamskipnadene skal kunne disponere disse vederlagsfritt til bygging av boliger eller barnehager."

Ytterligere opplysninger rundt rapporten kan hentes fra:

Utvalgets leder, Nils Mæhle, tlf. 55 58 75 02 (a) 55 18 90 59 (p) 909 22 673 (mob)

Utvalgets sekretær: Jorunn Nakken (KUF) 22 24 77 71 (arbeid)