Historisk arkiv

Videregående opplæring: Første trinn i gratis lærebøker er klart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Fra neste skoleår skal elevene i Vk I og Vk II innen videregående opplæring få gratis lærebøker i enkelte fag. Regjeringen har satt av 100 millioner kroner til dette formålet.

Pressemelding

Nr.: 036-00
Dato: 09.05.00

Videregående opplæring:
Første trinn i gratis lærebøker er klart

Fra neste skoleår skal elevene i videregående kurs I og II få gratis lærebøker i enkelte fag. Dette er en del av en utlånsordning for lærebøker i videregående opplæring, som regjeringen har satt av 100 millioner kroner til.

– Vårt mål er å bygge ut utlånsordningen slik at den på sikt skal gjelde alle elever, sier statsråd Trond Giske. – Til høsten er det i første rekke alle elever på videregående kurs I og II som vil nyte godt av ordningen. Lærebøker i felles allmenne fag i alle studieretninger skal prioriteres. Midlene skal benyttes slik at elevenes samlede utgifter til lærebøker blir redusert mest mulig, blant annet ved å sikre en god gjenkjøpsordning av brukte bøker og ved å utnytte mulige rabattordninger.

Utlånsordningen er et resultat av budsjettforliket mellom Arbeiderpartiet og den forrige regjering. I tillegg til at ordningen skal redusere elevenes utgifter til lærebøker, skal den også bevisstgjøre lærere og elever om lærebokas rolle i læringsarbeidet i relasjon til læreplanenes mål. Den skal også bidra til å fremme pedagogisk nytenking og kreativitet i tråd med generell del av læreplanen, hvor det blant annet heter at: Aktive formidlere trenger gode hjelpemidler. Lærebøker og andre læremidler er vesentlig for undervisningens kvalitet. De må derfor utformes og brukes i samsvar med prinsippene i den nasjonale læreplanen.

Aktuelle innsatsområder er blant annet:

å etablere en representativ bokstamme av nye og brukte lærebøker

å gi skolebibliotekene en aktiv rolle i gjennomføringen av ordningen. Det kan også være aktuelt å vurdere klasse-/ fylkes-/folkebibliotekenes og bokhandlernes rolle i gjennomføringen av ordningen

å skaffe til veie andre relevante læremidler, både trykte og elektroniske

å vurdere løpende hvordan ordningen fungerer