Historisk arkiv

100 millioner til lærebøker fordelt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

100 millioner kroner til lærebøker for elever i videregående skole for neste skoleår er nå fordelt på fylkene. Bare fire fylker får bruke den nye bevilgningen uten forbehold. (09.04.01)

Pressemelding

Nr.: 30-01
Dato: 09.04.01

100 millioner til lærebøker fordelt

Bevilgningen på 100 millioner kroner for neste skoleår som skal sikre lavere lærebokutgifter for elever i videregående skole, er nå fordelt på de ulike fylkene. Bare fire fylker får bruke den nye bevilgningen uten forbehold. De øvrige må først dokumentere en bedre og mer korrekt bruk av inneværende års bevilgning.

Den første bevilgningen av dette slaget, også den på 100 millioner kroner, ble fordelt for ett år siden og gjelder i inneværende skoleår. Den nye bevilgningen skal sikre finansiering av lærebøker det kommende skoleåret, utgifter som elevene ellers måtte tatt av egen lomme. Både vanlige skolemidler og elektroniske bøker dekkes av ordningen.

Rapporter som Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) har mottatt fra Statens utdanningskontorer i fylkene, viser likevel at bare et mindretall av fylkeskommunene har brukt bevilgningen fullt ut etter hensikten. Delvis har pengene gått til helt andre formål, delvis gjelder det mangelfull rapportering.

Nå forlanger statsråd Trond Giske at det ordnes opp i disse forholdene, før fylkene får bruke bevilgningen på 100 millioner kroner for kommende skoleår: - Dette er en svært viktig ordning som sikrer elever i videregående skole lavere kostnader til lærebøker. Derfor må fylkeskommunene følge opp sitt ansvar, sier Giske.

De fire som får bruke den nye bevilgningen uten forbehold er Oslo kommune (tilskudd 7 millioner), og fylkeskommunene Buskerud (4,8 millioner), Oppland (4,1 millioner) og Troms (3,3 millioner).

Alle andre fylkeskommuner må først ordne opp i årets bevilgning, og har fått en frist til 30. april for å rapportere til departementet. Om de følger opp, venter bevilgninger fra 1,5 til 9,4 millioner kroner.

Fylkenes tall er beregnet ut fra antallet elever i videregående skoler i fylket.