Historisk arkiv

Aschehoug, NSD og Cappelen får utvikle digital samfunnslære

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Aschehoug forlag, Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste og Cappelen forlag er av Læringssenteret valgt ut til å lage den nye digitale samfunnslæra for elever i videregående opplæring. (05.06.01)

Pressemelding

Nr.: 049-01
Dato: 05.06.01

Aschehoug, NSD og Cappelen får utvikle digital samfunnslære

Læringssenteret har på oppdrag fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet valgt ut tre forlag som skal utvikle en digital samfunnslære for elever i videregående opplæring. De tre forlagene er Aschehoug forlag, Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste og Cappelen forlag. Tilbudet skal være gratis for elevene og være klart til bruk innen skolestart til høsten.

Ved fristens utløp den 14. mai hadde Læringssenteret fått inn 20 tilbud om utvikling av digitale læremidler.

De tre vinnerne skal nærme seg oppgaven på ulik måte:

  • én total erstatning for den tradisjonelle boka
  • et supplement som kan anvendes i forhold til alle læreplanens mål, men i et omfang som kan reguleres av lærere og elever selv
  • et tillegg til den tradisjonelle læreboka.

"Vi er imponerte over kvaliteten i disse tilbudene" sier direktør i Læringssenteret Jostein Osnes, "og over den store interessen som er vist for å være med på en spennende utviklingsoppgave for norsk skole."

De tre vinnerne:

Aschehoug skal utvikle en nettressurs som skal erstatte den tradisjonelle boka. Den vil inneholde et variert tilfang av arbeidsmetoder og stimulere til elevstyrt læringsarbeid. Tjenesten skal være temabasert, inneholde basisstoff i form av kortfattet faktastoff, ha personlig arbeidsverktøy for brukerne, samt en veiledningstjeneste for lærerne. I tillegg skal det inneholde funksjonalitet som kan stimulere til samarbeid mellom elever.

Nettressursen skal være et verktøy elevene kan bruke for å kunne delta i og i sterkere grad styre sin egen læringsprosess. Det skal stimulere elevene til en kritisk tilnærming til faget og aktuelle kilder, til å ta i bruk ulike læringsarenaer, samt tverrfaglig arbeid.

Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste skal utvikle en nettressurs som stimulerer til elevens rolle som forsker. Nettressursen skal kunne brukes selvstendig eller som supplement til andre læremidler. Nettressursen vil tematisk dekke alle de fem hovedmålene i den aktuelle læreplanen.

Målsettingen er å lage en meningsfull ramme for bruk av IKT, samt å stimulere til å ta denne i bruk. Den pedagogiske ideen er at eleven i møte med dataressurser og kilder, gjennom selvstendig arbeid og eksperimentering, skal tilegne seg kunnskap og forståelse om det samfunnet de lever i. Innenfor de fem hovedområdene tjenesten er delt opp i, vil det tilbys et undervisningsopplegg med innledende tekster og problemstillinger. Eleven vil tilbys et verktøy for å utforske og analysere data som spenner fra alle verdens land til kommuner i Norge. Det vil også tilbys en plattform for samarbeid mellom skoler med muligheter for å gjennomføre egne spørreundersøkelser, samt egne ressurssider for lærerne.

Cappelen skal utvikle et tillegg til bok med utgangspunkt i sitt eksisterende læreverk, Agenda. Nettressursen skal kunne brukes sammen med alle trykte læremidler for Samfunnslære VK1. Supplementet skal muliggjøre alternative tilnærmingsmåter til læreplanmålene. Lærebøkenes lineære framstilling erstattes av en tematisk struktur, temaene aktualiseres gjennom en nyhetstjeneste og det legges opp til varierte arbeidsmetoder og oppgaver. Nettressursen skal inneholde fagressurser rettet mot alle de fem målene i læreplanen.

Videre skal en reklamefri utgave av den elektroniske kunnskapsbasen Caplex integreres slik denne foreligger i dag og oppdateres fortløpende i perioden. Tjenesten vil inneholde lenker fra kjernetekstene til relevante leksikonartikler og søkefelt for direkte artikkelsøk i Caplex.

Alle nettressursene skal legges til rette for brukere med særskilte behov. I første omgang innebærer dette spesielt tilrettelegging for elever med lese- og skrivevansker, samt svaksynte og blinde elever.

Alle kontrakter gir rett til at det offentlige kan bekoste oversetting av ressursene til samisk. Alle tre nettressursene skal være tilgjengelig for bruk innen 31.08.01.

For mer informasjon kontakt Læringssenteret v. underdirektør Petter Korseth tlf: 23 30 12 15 eller gå inn på Læringssenteretsine internettsider.