Historisk arkiv

Avslag for Oasen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Oasen Bibelsenter i Songdalen får ikke starte barneskole med rett til statstilskudd etter privatskoleloven. Dette er klart etter at regjeringen har avslått klagen på et tidligere vedtak fra departementet med samme konklusjon. (09.02.01)

Pressemelding

Nr.: 007-01
Dato: 09.02.01

Avslag for Oasen

Oasen Bibelsenter i Songdalen får ikke starte barneskole med rett til statstilskudd etter privatskoleloven. Dette er klart etter at regjeringen i en Kongelig resolusjon har avslått klagen på et tidligere vedtak fra departementet med samme konklusjon.

I begrunnelsen for avslaget påpekes det at departementet "har rett til å utøve et forholdsvis fritt skjønn, når det etter en samlet vurdering skal avgjøres om en skole skal godkjennes med rett til tilskudd etter privatskoleloven." Regjeringen uttrykker samtidig at den gjennom dette avslaget legger seg på "en strengere praksis enn den forrige regjeringen."

Departementet har gjennomgått det undervisningsopplegg Oasen barneskole skal bygge på, og mener opplegget på flere områder bryter med viktige prinsipper for norsk skole, blant annet prinsippet i Opplæringsloven om å legge stor vekt på å styrke elevenes samarbeids – og samhandlingsevne. Oasens elever fra 4. til 10. klasse arbeider vesentlig individuelt. Det vises videre til Oasens elever skal lære sentrale bibelvers, også under arbeid med fag som matematikk, naturfag og samfunnsfag. Etter departementets syn må det settes grenser for hvor langt en skole kan gå i å vektlegge religiøse forhold i undervisningen.

Departementet mener videre at skolen ikke vil ivareta alle prinsippene i FNs barnekonvensjon. Det vises særlig til artikkel 29, der det heter at barnets utdanning skal ta sikte på: "Å forberede barnet til et ansvarlig liv i et fritt samfunn i en ånd av forståelse, fred, toleranse, likestilling mellom kjønnene, og vennskap mellom alle folkeslag, etniske nasjonale og religiøse grupper og personer som tilhører urbefolkningen."

Oasen Bibelsenter søkte første gang om godkjenning av Oasen barneskole 9. september 1999. Departementet imøtekom denne søknaden 13. mars 2000, like før den nåværende regjeringen tiltrådte. Vertskommunen, Songdalen kommune, påklagde imidlertid vedtaket. Saken ble behandlet på nytt, og i et vedtak 15. mai 2000 fikk Oasen Bibelsenter avslag på sin søknad. Oasen påklaget denne beslutningen 2. juni 2000, og det er denne klagen som nå gjennom Kongelig resolusjon er avslått.

Departementet har samtidig bedt statens utdanningskontorer i fylkene om å foreta en undersøkelse blant alle de såkalte A.C.E. skolene for å vurdere om undervisningsopplegget bryter med Likestillingsloven.