Historisk arkiv

Foreldrebetalingen i grunnskolen øker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Tre av fire skoleklasser i grunnskolen opererer med foreldrebetaling for ett eller flere formål, aller mest til leirskoler og andre overnattingsturer. I gjennomsnitt betaler foreldrene i disse klassene 494 kroner årlig, noe som tilsvarer 207 millioner kroner på landsbasis. (08.05.01)

Pressemelding

Nr.: 039-01
Dato: 08.05.01

Foreldrebetalingen i grunnskolen øker

Tre av fire skoleklasser i grunnskolen opererer med foreldrebetaling for ett eller flere formål, aller mest til leirskoler og andre overnattingsturer. I gjennomsnitt betaler foreldrene i disse klassene 494 kroner årlig, noe som tilsvarer 207 millioner kroner på landsbasis.

Dette kommer fram i en undersøkelse som Opinion har utført på oppdrag fra Kirke – utdannings – og forskningsdepartementet. I en tilsvarende undersøkelse i 1997, ble den samlede foreldrebetalingen anslått til 102 millioner kroner. Årets undersøkelse er gjennomført med et representativt utvalg på 1005 lærere og 1000 foreldre. Foreldrene oppgir en noe større grad av betaling enn lærerne gjør.

70 prosent av foreldrebetalingen går til leirskoler og andre overnattingsturer, mens 20 prosent går til dagsturer. De siste ti prosentene går til formål som skrive – og tegnesaker, utstyr til forming og heimkunnskap, disketter, PC-programmer, og lærebøker.

I undersøkelsen oppgir 12 prosent av foreldrene at de ikke har hatt råd, eller følt at de ikke har hatt råd, til den betalingen skolen krever. Men bare to prosent av foreldrene svarer at deres barn enkelte ganger ikke har kunnet delta på skoleaktiviteter fordi det har blitt for dyrt. Det siste tilsvarer likevel rundt 10.000 elever.

Statsråd Trond Giske er bekymret for tendensen til økende foreldrebetaling, og frykter at enkelte elever blir utestengt fra aktiviteter på grunn av foreldrenes økonomi. Departementet har derfor tatt initiativ til en tilleggsundersøkelse for å se nærmere på forholdene for denne gruppen, som grunnlag for å foreslå tiltak som gjør at ingen barn blir utestengt fra aktiviteter.

- Det er samtidig grunn til å understreke at alle utgifter til den ordinære undervisningen skal være gratis. De kommunene som ikke følger dette, må snarest rydde opp og bringe praksis i samsvar med Opplæringsloven, sier Giske.