Historisk arkiv

Innstilling om hørselhemmede i skolen overlevert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Sunnanåutvalget leverte 4. januar sin innstilling til statsråd Trond Giske. Arbeidsgruppen foreslår å opprettholde dagens fire statlige kompetansesentra (04.01.01)

Pressemelding

Nr.: 001-01
Dato: 04.01.01

"Å høre eller ikke høre"

Sunnanåutvalget leverte sin innstilling om hørselhemmede i skolen

I dag, 4. januar 2001, mottok statsråd Trond Giske rapporten Å høre eller ikke høre fra en arbeidsgruppe som har utredet framtidig organisering av det statlige spesialpedagogiske støttesystemet for hørselshemmede. Utvalget har vært ledet av utdanningsdirektør Sigmund Sunnanå, som selv overleverte innstillingen.

Arbeidsgruppen foreslår å opprettholde dagens fire statlige kompetansesentra: Møller kompetansesenter i Trondheim, Nedre Gausen kompetansesenter i Holmestrand, Skådalen kompetansesenter i Oslo og Vestlandet kompetansesenter i Bergen.

Arbeidsgruppen foreslår videre at driften av sentrene effektiviseres slik at frigjorte midler kan overføres til tjenesteproduksjon for brukerne. Gjennom forslagene til omprioriteringer og effektivisering vil arbeidsgruppen styrke tilbudene med inntil 42,5 årsverk på følgende områder:

  • tunghørte elever i videregående opplæring
  • voksne tunghørte og døvblitte
  • tegnspråklige elever i videregående opplæring
  • voksenopplæring for døve
  • elever med flerkulturell bakgrunn
  • elever med cochlea implantat (CI)
  • elever med sosioemosjonelle vansker
  • læremiddelutvikling

Audiopedagogtjenesten i fylkene blir i tillegg foreslått økt fra dagens 20 årsverk til 53 årsverk.

Arbeidsgruppen har også gjennomført en kartlegging av 3.790 hørselshemmede barn og unge født i 1980 eller senere. Så langt en kjenner til, er denne kartleggingen unik både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Et sammendrag av dataene fra kartleggingen følger som vedlegg til rapporten.

Arbeidsgruppen på 11 medlemmer, som ble oppnevnt i 1999, har vært sammensatt med representanter fra brukerorganisasjonene, foreldrene, ansatte, KS og universitet/høgskoler.

Gruppens medlemmer deler seg i et flertall og et mindretall på ett viktig punkt:

Flertallet (på 10 medlemmer) foreslår at den statlige Kongstein videregående skole i Stavanger videreføres etter avtale med Rogaland fylkeskommune som en fylkeskommunal knutepunktskole i Stavanger-området. Bjørkåsen videregående skole i Bergen videreføres etter avtale med Hordaland fylkeskommune som en knutepunktskole i Bergen.

Mindretallet (på ett medlem) foreslår at linjetilbudet ved Kongstein overføres til Bjørkåsen, og at Bjørkåsen videregående skole videreføres som statlig skole, i nært samarbeid med Hordaland fylkeskommune.

Arbeidsgruppen foreslår at staten skal stå faglig ansvarlig for bo-/miljøtilbud for hørselshemmede elever i fylkeskommunale knutepunktskoler.

De statlige tjenestene i Nord-Norge styrkes og organiseres i tråd med forslag fra brukere og fagmiljøer i landsdelen.

Arbeidsgruppen avslutter rapporten med å peke på at noen utviklingstendenser som innen 10 år vil kreve nye endringer av det statlige spesialpedagogiske støttesystemet for hørselshemmede. Av sentrale tendenser vises det til:

  • Det vil bli flere tunghørte
  • Tegnspråket vil utvikle seg og styrke sin stilling for mange brukere
  • Teknologisk utvikling vil hjelpe hørselshemmende
  • Det vil bli færre heltidselever og flere deltidselever i de statlige skolene
  • De voksne blir en viktig brukergruppe
  • Det statlige støttesystemet for hørselshemmede blir mer desentralisert