Historisk arkiv

Kvalitetsmerking av fremragende forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

KUF og Norges forskningsråd inviterer alle forskningsmiljøer i Norge til å konkurrere om ekstra økonomisk støtte og status som "Senter for fremragende forskning. (01.02.01)

Pressemelding

Nr.: 005-01
Dato: 01.02.01

Kvalitetsmerking av fremragende forskning

Kirke,- utdannings-og forskningsdepartemetet og Norges forskningsråd inviterer alle forskningsmiljøer i Norge til å konkurrere om ekstra økonomisk støtte og status som "Senter for fremragende forskning". Pengene kommer fra det nye Fondet for forskning og nyskaping.

- Jeg venter at de beste forskningsmiljøene kaster seg inn i konkurransen, sier statsråd Trond Giske. – Startskuddet er nå gitt for dette tiltaket som skal styrke kvaliteten på norsk forskning. Satsingen skal bidra til at norsk forskning kan bli internasjonalt ledende på flere områder.

Systemet med finansiering av utvalgte fagmiljøer som for en periode får tittelen "Senter for fremragende forskning ("centers of excellence") ble foreslått i den siste forskningsmeldingen – St.meld. nr.39 (1998-99) – som Stortinget sluttet seg til. KUF har gitt forskningsrådet oppdraget med å utrede ordningen.

Universitets-og høyskoleinstitusjoner, forskningsinstitusjoner og næringsliv kan søke om å få status som "Senter for fremragende forskning". Etter planen skal mellom fem til ti sentere få tittelen i 2002 – med en dobling i løpet av noen år. Finansiering av et senter kan løpe i inntil ti år, med evaluering etter tre og et halvt år.

Et senter for fremragende kan være en gruppe høyt kvalifiserte forskere fra en eller flere eksisterende institusjoner som får gode vilkår finansiert fra Fondet for forskning og nyskaping. Forskerutdanning og annen undervisning skal være en del av senterenes oppgaver. Det skal også stilles krav om tett samvirke med andre miljøer, nasjonalt og internasjonalt. Forskningsrådet regner med en gjennomsnittlig budsjettramme på 10-20 millioner kroner pr. senter pr.år, avhengig av senterets størrelse og av fagområde.

Ordningen er ikke begrenset til spesielle fagområder. Det vil bli lagt særlig vekt på de fem prioriterte områdene i forskningspolitikken. De fem områdene er langsiktig og grunnleggende forskning, marin forskning, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, medisinsk og helsefaglig forskning og forskning i skjæringsfeltet energi/ miljø. Hovedkriteriet for utvelgelse skal være vitenskapelig kvalitet på høyt nivå. Internasjonale eksperter vil stå for den faglige evalueringen. Hovedstyret i Norges forskningsråd skal foreta endelig utvelgelse, og Forskningsrådet administrerer ordningen. De norske sentre for fremragende forskning bygger på tilsvarende ordning i andre land, for eksempel Danmark og Finland.

Mer om tiltaket på Forskningsrådets hjemmesider