Historisk arkiv

Livslang læring har godt grep i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Norge sammen de øvrige nordiske land kommer godt ut av en OECD-undersøkelse om hvordan livslang læring generelt er innarbeidet i samfunnet.(09.04.01)

Pressemelding

Nr.: 31-01
Dato: 09.04.01

Ny internasjonal undersøkelse

Livslang læring har godt grep i Norge

Norge sammen de øvrige nordiske land kommer godt ut av en OECD-undersøkelse om hvordan livslang læring generelt er innarbeidet i samfunnet. Alle de nordiske landene har spesielt gode resultater knyttet til gjennomføring av videregående opplæring og høyere utdanning, leseferdigheter og deltakelse i etter- og videreutdanning. Svakere områder er bl.a. når det gjelder tilgang til barnehager og nivå på leseforståelse blant den eldre delen av befolkningen.

I Education Policy Analysis (EPA) 2001 gjøres forsøk på å evaluere implementeringen av livslang læring i OECD-landene. Evalueringen benytter tilgjengelig statistikk på de ulike områdene i rapporten. Områdene som vurderes er knyttet til grunnlaget for læring, læringsmuligheter for voksne og økonomisk grunnlag for livslang læring.

Det er de nordiske landene som bruker absolutt mest offentlige midler på utdanning (målt som andel av BNP), men de er også de eneste landene der det ser ut til å være en klar sammenheng mellom ressursinnsats og gode resultater.

Grunnlaget for læring

Norge ligger over OECD-gjennomsnittet når det gjelder tilgang til barnehager, andel av befolkningen i ulike aldersgrupper som har fullført videregående opplæring og høyere utdanning. Når det gjelder andel 25-29-åringer med fullført videregående opplæring så ligger denne for Norges del på over 90 prosent, og her er det bare Tsjekkia og Korea kan vise til bedre resultater.

Læringsmuligheter for voksne

Norge ligger også godt an når det gjelder læringsmuligheter for voksne. Her er det bl.a. målt andelen av studenter som er voksne og mengden opplæring voksne får. Dessuten har man også sett på nivået for leseferdighet til eldre voksne i forhold til utdanningsnivået. Bl. a er Norge et av de landene med høyest deltakerrate og flest timer pr. deltaker i voksenopplæring.