Historisk arkiv

Mer til opplæring for innvandrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Forslag til Revidert nasjonalbudsjett

I forslaget til Revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å øke bevilgningen til innvandrere med 283 millioner kroner. Det er også satt av 10 millioner kroner til oppstart av Restprosjektene ved NTNU. (11.05.01)

Pressemelding

Nr.: 043-01
Dato: 11.05.01

Revidert nasjonalbudsjett 2001:

Mer til opplæring for innvandrere

Regjeringen foreslår i Revidert nasjonalbudsjett å øke bevilgningene til opplæring for innvandrere med 283 mill. kroner. I universitets- og høgskolesektoren settes det av 10 mill. kroner til oppstart av Restprosjektene ved NTNU. I tillegg foreslås det en bevilgning på 7 mill. kroner for å videreføre prosjekteringen av nybygg/ombygging ved Høgskolen i Østfold. Det blir også foreslått å styrke forskningen med 1 milliard kroner pr. år fram til 2005.

Mer til opplæring for innvandrere

Tilskudd til norskopplæring for innvandrere foreslås økt med 247 mill. kroner. Det foreslås videre å øke tilskuddet til grunnskoleopplæring for innvandrere i aldersgruppen 16-20 år med 36 mill. kroner. Hovedårsaken til økningene er større vekst i aktivitetsnivået enn forventet.

Byggeprosjekter i universitets- og høgskolesektoren

Det settes av 10 mill. kroner til oppstart av Restprosjektene ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Restprosjektene består av et påbygg samt rehabilitering av eksisterende bygg på Gløshaugen, og vil være fullføringen av Realfagsprosjektet. For å videreføre prosjekteringen av nybygg/ombygging ved Høgskolen i Østfold foreslås det bevilget 7 mill. kroner.

Opptrappingsplan for forskning

Regjeringen har lagt fram en opptrappingsplan for forskningsbevilgningene. Målet er at FoU-innsatsen i Norge innen 2005 minst skal være på OECD-snittet, målt som andel av BNP. Dette krever en samlet forskningsvekst på minst 10 mrd. kroner i løpet av de nærmeste fire årene, og tilsier at de offentlige bevilgningene til forskning må styrkes med anslagsvis 4 mrd. kroner innen 2005, dvs. i gjennomsnitt 1 mrd. kroner per år. Regjeringen vil foreslå å øke kapitalen i Forskningsfondet til 15 mrd. kroner. (Se egen pressemelding)

Senter for medisinske studier i Moskva

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet vil sammen med Sosial- og helsedepartementet, Utenriksdepartementet og Universitetet i Oslo bidra til permanent finansiering av Senter for medisinske studier i Moskva. Senteret er et samarbeidsprosjekt mellom Norge og Russland, og har til hensikt å stimulere informasjonsutvikling mellom norske og russiske medisinske forskningsmiljøer. Departementene og Universitetet i Oslo bidrar til sammen med 4,5 mill. kroner.

Oppussing av Oslo domkirke i anledning HKH Kronprins Haakons vielse

I forbindelse med oppussing av Oslo domkirke til HKH Kronprins Haakons vielse er det gitt fullmakt til å overskride bevilgningen til Kirkelig administrasjon med 3 mill. kroner.

Skolefritidsordningen (SFO)

Ved behandlingen av kommuneøkonomiproposisjonen for 2001 vedtok Stortinget å innlemme tilskuddet til SFO i rammetilskuddet med virkning fra skoleåret 2001/2002. Regjeringen foreslår at innlemmingen foreløpig utsettes inntil det er vurdert nærmere hvilke konsekvenser en innlemming kan få for foreldrebetalingen.