Historisk arkiv

Ny biskop i Nord-Hålogaland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Prost Per Oscar Alfred Kjølaas ble 14. september utnevnt til biskop i Nord-Hålogaland bispedømme. (14.09.01)

Pressemelding

Nr.: 070
Dato: 14.09.01

Ny biskop i Nord-Hålogaland

Prost Per Oscar Alfred Kjølaas er i statsråd i dag utnevnt til biskop i Nord-Hålogaland bispedømme. Kjølaas er 53 år. Han tok teologisk embetseksamen i 1974 og har siden arbeidet som prest i Nord-Norge. Fra 1978 har han virket som sokneprest, prost og i bispedømme-administrasjonen i Nord-Hålogaland bispedømme. Han er vokst opp i landsdelen, er godt kjent med samisk og læstandiansk kultur og snakker nord-samisk.

I tråd med nord-norsk tradisjon har han en typisk folkekirkelig profil, samtidig som han har sterkt forankret i den evangelisk lutherske lære. Han har fått et solid flertall av første-stemmer i uttalelsene før utnevningen.

Til embetet som biskop i Nord-Hålogaland etter biskop Ola Steinholt, som går av med pensjon 31.desember i år, hadde Nord-Hålogaland bispedømmeråd nominert disse kandidatene:

Prost Oddmund Brundtland

Leder av Den norske kirkes presteforening Morten Arne Fleischer

Kapellan Herborg Finnset Heiene

Prost Per Oscar Kjølaas

Kapellan Olav Øygard

Prester, vigslede diakoner og kateketer i offentlig stilling i Nord-Hålogaland bispedømmer, prostene i de øvrige bispedømmene, rektorene ved de praktisk-teologiske seminarer og teologiske professorer som er medlem av Den norske kirke, har før utnevningen avgitt sin stemme på 3 av kandidatene i prioritert rekkefølge. Likeledes har biskopene og Kirkerådet uttalt seg.